Cara Menukar WAV Ke M4A

WAV adalah format audio digital yang menyimpan data bentuk gelombang. Anda dapat memformat semula fail WAV menjadi fail M4A, yang merupakan fail audio yang dibuat sebagai sebahagian daripada format MPEG-4 multimedia. Beberapa contoh program percuma yang dapat menyelesaikan tugas ini adalah iTunes, iWisoft Free Video Converter dan DVDVideoSoft Free Studio.

ITunes

1

Lancarkan iTunes. Pergi ke tab "File" dan pilih "Tambahkan File ke Perpustakaan ..." Cari fail input WAV di tetingkap pemilihan fail. Pilih item dan klik "Buka" untuk mengimport audio ke dalam aplikasi.

2

Pergi ke tab "Edit" dan pilih "Preferences ..." Klik "Import Settings" pada tetingkap "General". Skrin "Tetapan Import" akan muncul. Buka menu tarik turun "Import Menggunakan:" dan pilih "Encoder AAC." Klik "OK."

3

Klik tab "Muzik" pada menu "Perpustakaan". Pilih senarai untuk fail input WAV yang baru diimport. Pergi ke tab "Lanjutan" dan pilih "Buat Versi AAC." ITunes akan memaparkan mesej pengesahan apabila fail keluaran M4A siap.

4

Klik kanan pada senarai untuk fail output M4A dan pilih "Dapatkan Maklumat" dari menu fly-out. Tetingkap maklumat akan terbuka. Klik tab "Ringkasan" dan direktori penyimpanan untuk media akan muncul di bahagian "Di mana:".

Penukar Video Percuma IWisoft

1

Lancarkan Penukar Video Percuma iWisoft. Klik ikon "Tambah" dan cari fail WAV di tetingkap pemilihan fail. Pilih item dan klik butang "Buka" untuk mengimport audio ke dalam aplikasi.

2

Buka menu tarik-turun "Profil". Pergi ke "Audio Umum" dan pilih "M4A - MPEG-4 Audio (* .m4a)."

3

Klik butang "Mula" untuk menukar fail. IWisoft Free Video Converter akan memaparkan direktori penyimpanan untuk fail output M4A ketika sudah siap.

Studio Percuma DVDVideoSoft

1

Lancarkan DVDVideoSoft Free Studio. Klik butang "MP3 & Audio" pada layar selamat datang program dan pilih tab "Penukar Audio Percuma". Permohonan baru akan dibuka.

2

Klik "Tambah Fail ..." dan cari fail WAV di tetingkap pemilihan fail. Pilih item dan klik butang "Buka" untuk mengimport audio ke dalam aplikasi.

3

Buka menu tarik-turun "Format" dan pilih "M4A."

4

Klik "Tukar." DVDVideoSoft Free Studio akan memaparkan mesej pengesahan apabila fail output M4A sudah siap. Klik butang "Open Output Folder" untuk mengambil media dari lokasi penyimpanan lalai.