Cara Memetik Laman Web Secara dalaman

Apabila anda membuat laporan, membuat pembentangan atau membuat penyelidikan untuk syarikat anda, anda mungkin perlu menyandarkan maklumat anda dengan rujukan yang kukuh. Dalam dunia yang sangat berhubung, hampir mustahil untuk mengelakkan merujuk maklumat dari laman web, tetapi memetiknya dalam teks menimbulkan banyak persoalan.

1

Sertakan petikan dalaman pada bila-bila masa anda memetik, menyusun petikan atau meringkaskan dari rujukan, atau bila-bila masa anda memetik fakta dari rujukan.

2

Format sumber laman web anda dengan betul di bahagian "Rujukan" atau "Works Cited" pada dokumen anda. Penting untuk bermula di sini, kerana petikan dalam teks anda bergantung pada beberapa kata pertama petikan ini. Untuk memetik laman web dalam gaya American Psychological Association - atau APA - mulakan dengan pengarang atau organisasi yang bertanggungjawab untuk kepengarangan dan tarikh penerbitannya. Ikuti ini dengan tajuk artikel, tarikh anda mengaksesnya, dan URL. Contohnya, “Thomas, D. (2012). 'Cara Memetik Laman Web Secara Internal.' Diakses pada 17 November 2012 dari //www.chron.com. " Untuk gaya Persatuan Bahasa Moden - atau MLA, mulakan dengan nama pengarang diikuti dengan judul artikel, nama laman web, tarikh diterbitkan, dari mana asalnya - seperti "Web" atau "Universiti Smith Pangkalan Data ”- dan tarikh diakses.Contohnya, “Thomas, Daniel. 'Cara Memetik Laman Web Secara Internal.' Chron.com. 17 Nov. 2012. Web. 25 Nov. 2012. " Untuk kedua-dua gaya, mulakan dengan tajuk artikel jika nama pengarang tidak tersedia dan gunakan jarak satu baris dan inden setiap baris selepas yang pertama.

3

Letakkan petikan dalaman anda dalam kurungan pada akhir ayat yang ingin anda berikan sumbernya, sebelum tempoh. Dalam kurungan, tulis item pertama dari entri "Rujukan" atau "Karya yang Dipetik" petikan, biasanya nama pengarang atau tajuk artikel. Tujuannya hanyalah untuk mengarahkan pembaca ke petikan yang betul.

4

Elakkan memasukkan nama pengarang dalam petikan dalaman anda jika anda menyebutnya dalam teks - sebaliknya gunakan tajuk artikel. Contohnya, jika anda mengatakan "menurut Daniel Thomas" dalam ayat anda, petikan dalaman anda seharusnya ("Cara Memetik Laman Web Secara Internal"). Anda tidak perlu memasukkan nombor perenggan atau halaman untuk petikan Web. Sekiranya anda menggunakan nama laman web sebagai sebahagian daripada petikan dalaman anda, cukup gunakan nama domain - seperti Chron.com - dan bukannya mengeja keseluruhan URL.