Bagaimana Memasukkan Pembesar Suara Komputer ke Dell?

Sekiranya anda menggunakan komputer Dell untuk perniagaan anda, anda mungkin mendapati pembesar suara dalaman komputer tidak mencukupi untuk menyiarkan muzik atau audio lain di seluruh pejabat anda, kerana bunyi pembesar suara bawaan tidak bergerak jauh. Sekiranya ini berlaku, anda boleh memilih dari sebilangan jenis pembesar suara yang bersambung ke komputer melalui port pembesar suara standardnya. Sekiranya anda mempunyai kad suara khas yang terpasang di komputer, anda mungkin dapat menyambungkan sistem bunyi sekeliling atau set pembesar suara lain yang direka untuk komputer.

1

Lihat di bahagian belakang komputer untuk menentukan jenis kad suara yang anda ada. Pada beberapa model, termasuk kebanyakan komputer riba, anda mungkin menemui port hijau sederhana dengan ikon pembesar suara di atasnya; pada model desktop yang lain, anda mungkin menemui sebilangan port berwarna, yang mungkin berwarna kuning, hitam dan hijau.

2

Ikuti arahan dalam panduan pengguna pembesar suara anda untuk menyambungkan pelbagai komponen sistem bunyi sekeliling anda dan kemudian letakkan di lokasi yang disyorkan oleh pengeluar pembesar suara. Sekiranya anda mempunyai sepasang pembesar suara komputer yang sederhana, letakkan yang berlabel "L" di sebelah kiri skrin komputer anda, dan kemudian letakkan yang berlabel "R" di sebelah kanan skrin komputer anda.

3

Pasang bicu pembesar suara komputer ke port komputer dengan warna yang sesuai. Sekiranya anda mempunyai sepasang pembesar suara komputer yang sederhana, kemungkinan anda hanya mempunyai bicu hijau; pasangkannya ke port hijau di bahagian belakang komputer anda. Sekiranya anda mempunyai persediaan yang lebih canggih, padankan warna port dengan warna plug. Pasang bicu kuning ke port kuning, jack hitam ke port hitam, dan jack hijau ke port hijau.

4

Pasangkan pembesar suara ke soket kuasa, dan hidupkan. Laraskan kelantangan dengan dail pembesar suara.