Bagaimana Sistem Telefon Digital Berfungsi

Anda mungkin menghadapi tiga jenis sistem telefon digital utama dalam dunia perniagaan hari ini. Sistem telefon digital tetap disambungkan ke rangkaian telefon utama melalui kabel. Telefon bimbit menggunakan isyarat digital yang dihantar sebagai gelombang radio. Sistem Voice over Internet Protocol (VoIP) menggunakan Internet untuk menghantar dan menerima komunikasi suara. Mengetahui bagaimana pelbagai sistem ini berfungsi dapat membantu anda memilih dan menggunakan peralatan telekomunikasi yang tepat untuk syarikat anda dengan bijak.

Analog Versus Digital

Telefon analog gaya lama berfungsi dengan menukar suara suara menjadi bentuk gelombang elektrik. Telefoni digital menggunakan maklumat digital dan suara dilambangkan oleh rangkaian satu dan angka nol. Antara kelebihan telefon digital adalah lebar jalur yang lebih besar (keupayaan untuk menghantar lebih banyak maklumat sekaligus) dan kadar ralat yang lebih rendah. Panggilan telefon digital lebih jelas daripada panggilan yang dibuat menggunakan rangkaian telefon analog, juga dikenal sebagai Plain Old Telephone Systems atau POTS.

Memperbaiki Sistem Telefon

Sebilangan besar sistem telefon domestik dan yang ada di pejabat kecil masih menggunakan rangkaian POTS analog. Talian telefon digital terutamanya digunakan dalam rangkaian besar yang digunakan untuk sistem telefon korporat. Sebilangan besar rangkaian telefon digital teras kini bergantung pada gentian optik, lapor Andrew Wheen dalam bukunya "Dot-Dash to Dot.Com." Daripada elektrik yang dihantar di sepanjang kabel logam, sistem gentian optik menghantar denyutan cahaya melalui gentian kaca yang sangat halus. Dengan sistem telefon tetap, telefon anda mesti disambungkan ke rangkaian melalui kabel. Dengan telefon tanpa wayar, pangkalannya mesti disambungkan ke rangkaian melalui kabel. Berhati-hatilah untuk tidak menyambungkan peralatan telefon analog ke sistem telefon digital kerana kerosakan pada peralatan boleh terjadi.

Telefon Bimbit

Daripada kabel elektrik atau gentian optik, sistem telefon bimbit menggunakan isyarat radio untuk menghantar maklumat digital. Seperti telefon lain, mikrofon kecil mengambil suara pemanggil dan mengubahnya menjadi aliran maklumat digital. Maklumat ini disampaikan melalui isyarat radio ke penerima, yang menghantar maklumat digital ke telefon penerima. Setiap rangkaian selular mengendalikan rentang frekuensi radio tertentu, dan setiap telepon memiliki frekuensi unik, yang mencegah pengguna selular lain untuk secara tidak sengaja menerima panggilan yang dimaksudkan untuk telefon lain.

VoIP

Voice over Internet Protocol adalah satu lagi bentuk telefon digital yang menjadi sangat popular. Dengan teknologi VoIP, anda membuat panggilan suara dan video digital melalui Internet. Contoh perkhidmatan VoIP adalah Skype. Biasanya, pemanggil akan memakai alat dengar yang terdiri daripada fon kepala dan mikrofon untuk membuat panggilan VoIP. Suara pemanggil diambil oleh mikrofon dan diubah menjadi aliran maklumat digital, yang kemudian dikirim melalui Internet kepada orang yang menerima panggilan. Penerima boleh menerima panggilan di komputernya sendiri, di talian telefon tetap atau di telefon bimbit. Teknologi VoIP dapat menguntungkan perniagaan anda dengan membolehkan anda membuat panggilan yang sangat murah - dan kadang-kadang percuma -.