Bagaimana Mengetahui Sekiranya Orang Membaca Mesej Anda di Facebook

Mirip dengan penyatuan Google Talk dengan Gmail, perkhidmatan pesanan Facebook mengarkibkan sembang pengguna dalam utas berterusan yang dapat dicari pada bila-bila masa. Namun, tidak seperti perbezaan Google antara sembang dan e-mel, mesej peribadi dan sembang digabungkan di Facebook menjadi satu utas untuk setiap rakan dengan siapa anda berkomunikasi di laman web ini. Sekiranya anda ingin membalas mesej mendesak, Facebook sayangnya tidak menyediakan cara automatik untuk menentukan sama ada seseorang telah membaca mesej anda. Namun, ada kaedah lain untuk mengetahui sama ada seseorang telah melihat mesej peribadi anda.

1

Lihat profil Facebook rakan anda. Anda tidak perlu mengejar setiap interaksi terakhir mereka di laman web ini, tetapi mencari perubahan besar pada profil mereka, seperti perubahan gambar profil atau muat naik foto dari percutian. Sekiranya sebahagian besar kemas kini terbaru mereka berasal dari peranti mudah alih, mereka mungkin menunggu untuk fokus pada komputer rumah mereka sebelum membalas mesej anda.

2

Buka tetingkap sembang dengan rakan Facebook anda. Orang itu mungkin telah menghantar mesej sembang lain kepada anda yang tidak langsung menyampaikan mesej yang anda hantar pada awalnya. Oleh kerana sembang itu muncul sebagai utas mesej yang sedang berlangsung, rakan anda akan melihat mesej anda sebelum ada perbincangan yang mereka kirimkan kepada anda.

3

Hantarkan mesej susulan dan tanyakan terus kepada orang itu. Sekiranya mesej itu benar-benar mendesak dan anda bimbang bahawa rakan itu mengabaikan anda, jangan membuat kesimpulan. Rakan itu mungkin lupa tentang mesej itu; bagaimanapun, kebanjiran kandungan Facebook yang berterusan setiap hari. Tunggu beberapa hari dan hantarkan mesej yang sopan yang mengingatkan orang itu tentang mesej awal anda.