Apakah Model Kepimpinan Harga?

Sebuah syarikat mempunyai kepemimpinan harga ketika menetapkan harga produk dalam industri dan syarikat lain, selalunya jauh lebih kecil daripada pemimpin, semuanya mengikutinya. Ini biasanya berlaku apabila produk tidak terlalu dibezakan dan terdapat permintaan yang cukup untuk setiap pesaing untuk tetap menguntungkan setelah perubahan harga. Ahli ekonomi telah mengenal pasti tiga jenis kepemimpinan harga.

Model Barometrik

Dalam model barometrik, satu syarikat lebih mahir melihat dan menyesuaikan diri dengan perubahan kekuatan pasaran daripada yang lain. Ini memimpin bukan kerana besar, tetapi kerana tangkas, dan pesaing merasa lebih mudah untuk mengikuti petunjuknya daripada mencari sumber pergeseran pasar untuk diri mereka sendiri. Sebagai contoh, syarikat pensil yang dimiliki oleh syarikat kayu mungkin akan menaikkan harganya apabila mengetahui bahawa kayu baru menjadi lebih mahal. Syarikat pensil lain hanya menganggap bahawa pemimpin mengetahui sesuatu mengenai harga kayu atau grafit atau getah, dan menaikkan harga mereka sendiri dengan sewajarnya.

Firma Dominan

Sebuah firma yang dominan adalah gorila seberat 800 paun, yang sering dikelilingi oleh sekumpulan syarikat kecil yang menawarkan produk serupa dalam ceruk mereka sendiri. Ini menetapkan harganya sesuai dengan kekuatan penawaran dan permintaan pasar, dan perusahaan lain harus berusaha agar sesuai dengan harga baru karena mereka tidak dapat bersaing langsung dengan perusahaan yang dominan. Starbucks adalah peneraju harga syarikat-dominan, dengan rantai yang lebih kecil dan kafe bebas terpaksa membuat harga yang sewajarnya atau kehilangan perniagaan. Apabila syarikat secara agresif menurunkan harga secara khusus kerana mengetahui syarikat yang lebih kecil tidak dapat mempertahankan titik harga yang lebih rendah, ini disebut harga pemangsa.

Model Bersekongkol

Dalam kepemimpinan harga kolusi, beberapa firma utama semua secara diam-diam bersetuju untuk menjaga harga mereka sama. Ini sering berlaku tanpa persetujuan langsung - yang mungkin menyalahi undang-undang - dan cenderung berlaku ketika halangan masuk tinggi dan kos yang terlibat dalam menghasilkan produk itu diketahui oleh semua orang. Filem DVD biasanya dijual pada harga yang sama tidak kira syarikat produksi yang membuatnya.

Petua

Kepemimpinan harga sering dikelirukan dengan kepemimpinan kos, di mana satu syarikat dapat menghasilkan barang dengan lebih murah daripada syarikat lain dalam industrinya. Perbezaan kos ini tidak selalu menjadi harga yang lebih rendah, walaupun boleh. Sebuah syarikat yang mempunyai reputasi tinggi untuk kualiti bahkan mungkin dapat mengenakan premium dan hanya mengantongi margin keuntungan yang jauh lebih besar daripada pesaingnya. Pemimpin kos mungkin atau mungkin bukan pemimpin harga juga.