Cara Menghubungi Agensi Pengumpulan untuk Membayar Hutang Lapuk

Sekiranya anda ketinggalan dengan bil kad kredit atau hutang lain, akaun anda mungkin akan dijual kepada agensi pungutan. Gunakan rancangan empat langkah ini untuk melunaskan hutang itu dengan cepat. Memiliki akaun pengumpulan yang disenaraikan pada kredit anda akan menjadikannya lebih sukar untuk mendapat persetujuan untuk pinjaman rumah, pinjaman kereta atau jenis kredit lain. Melunaskan hutang lapuk dapat membantu meningkatkan skor kredit anda dan agensi pengumpulan mungkin juga bersedia menerima kurang daripada baki penuh.

1. Sahkan Maklumat Anda

Sebelum anda menghubungi agensi pengumpulan, sahkan bahawa anda berurusan dengan syarikat yang betul. Hutang lama sering dijual dan dijual semula dari satu agensi pemungutan kepada yang lain, sehingga sukar untuk menentukan siapa anda sebenarnya berhutang. Dapatkan salinan laporan kredit anda dari setiap tiga biro pelaporan kredit utama. Sahkan bahawa nama agensi pengumpulan dan maklumat hubungan sesuai dan baki hutang sesuai dengan rekod anda.

2. Pilih Syarat Pembayaran

Tentukan terlebih dahulu berapa banyak yang anda rancangkan untuk membayar hutang. Anda boleh membayar sepenuhnya atau anda boleh berusaha untuk merundingkan penyelesaian dengan harga yang lebih rendah daripada apa yang terhutang. Secara amnya, semakin tua hutang, semakin baik peluang anda untuk menyelesaikan, walaupun tidak setiap pemungut hutang bersedia berunding.

Sekiranya anda merancang untuk menawarkan penyelesaian, hitung berapa peratus hutang yang ingin anda bayar. Agensi pengumpulan mungkin membenarkan anda membuat rancangan pembayaran tetapi anda juga harus bersedia untuk membuat pembayaran sekaligus.

3. Buat Tawaran

Hubungi agensi pungutan melalui telefon atau mel untuk merundingkan pembayaran hutang lapuk. Semasa berkomunikasi melalui telefon boleh mempercepat prosesnya, berurusan dengan pemungut hutang secara langsung dapat menakutkan. Sekiranya anda tidak selesa bercakap dengan agensi pengumpulan, hantarkan surat yang menggariskan tawaran pembayaran anda.

Semasa anda menghantar permintaan anda, tentukan nombor akaun, baki semasa dan jumlah pembayaran yang anda cadangkan. Perincikan sebab-sebab tertentu mengapa anda yakin menerima tawaran anda akan bermanfaat. Hantarkan surat itu melalui surat berdaftar untuk memastikan penghantarannya dan simpan salinan untuk rekod anda.

4. Bayar Hutang

Sekiranya tawaran pembayaran anda diterima, langkah seterusnya adalah merundingkan bagaimana anda akan membayar hutang tersebut. Elakkan memberikan maklumat akaun bank anda kepada agensi pengumpulan atau menghantar pembayaran melalui cek. Sebagai gantinya, tanyakan kepada pemungut hutang jika ia akan menerima pesanan wang, cek yang disahkan atau pindahan wang.

Simpan salinan resit pembayaran untuk rekod anda dan ikuti dengan agensi pengumpulan untuk mengesahkan bahawa pembayaran telah dikreditkan ke akaun anda. Setelah hutang dibayar, periksa laporan kredit anda sekali lagi - hutang tersebut tidak lagi dilaporkan sebagai belum selesai.