Adakah Safari Mempunyai Adblock?

Safari merangkumi pelbagai fitur, termasuk kemampuan untuk mengakses laman web perniagaan baru dari satu jendela dan kemampuan untuk melihat laman web dalam aplikasi pembaca yang dapat disesuaikan. Penyemak imbas Internet juga serasi dengan AdBlock, tambahan penyemak imbas, juga dikenali sebagai pelanjutan, yang membuang sepanduk dan jenis iklan lain dari laman web perniagaan, kewangan dan lain-lain. AdBlock tidak dibungkus dengan Safari. Anda mesti memuat turun dan memasang add-on dalam Safari.

Spesifikasi

AdBlock adalah percuma, bukan aplikasi mandiri dan serasi dengan Safari versi Mac dan Windows. Alat tambah berfungsi di belakang tabir dalam Safari dalam mencegah iklan sepanduk, teks, video, bar sisi dan iklan tertanam daripada melihat berita, produk, media sosial dan laman web lain. Tambahan itu juga menghalang Safari memuat turun dan menyimpan iklan di komputer anda. AdBlock adalah sumber terbuka, dibina berdasarkan Lesen Awam Umum GNU dan tidak memerlukan konfigurasi atau perubahan tetapan komputer anda agar dapat berfungsi dengan baik.

Tetapan Dalaman

AdBlock memang merangkumi komponen tetapan dalaman, yang memungkinkan anda memilih iklan yang ingin anda sekat berdasarkan bahasa. Anda boleh menetapkan AdBlock untuk menyekat iklan bukan sahaja dalam bahasa Inggeris tetapi juga bahasa Jerman, Perancis, Ukrania, Rusia, Korea, Cina dan bahasa lain. Komponen tetapan boleh diakses melalui Safari's Extensions Gallery.

Pilihan dan Kelakuan

Seperti pelanjutan Safari yang lain, anda dapat mematikan AdBlock pada bila-bila masa yang anda inginkan melalui Galeri Sambungan Safari, dan juga membuang AdBlock jika dikehendaki. Oleh kerana add-on bukan merupakan bahagian yang tidak terpisahkan dari pengekodan Safari, menonaktifkan add-on tidak akan menghentikan penyemak imbas berfungsi atau menjadikannya tidak berfungsi. AdBlock berfungsi secara automatik setiap kali anda melancarkan Safari. Tambahan menghalang iklan dengan serta-merta dan anda hanya melihat kandungan laman web dan bukan tambahan.

Memuat turun

Untuk memuat turun dan memasang AdBlock, arahkan ke pautan "Sambungan Safari" dan klik butang "Pasang Sekarang" di sebelah "AdBlock." AdBlock mula dipasang dan Safari akan meminta anda apabila proses pemasangan selesai. Tutup tetingkap penyemak imbas yang terbuka untuk kembali ke halaman Sambungan Safari atau menavigasi ke halaman lain setelah pemasangan tambahan selesai. Anda mesti menggunakan Safari untuk memasang dan menggunakan AdBlock melalui laman web Safari Extensions.