Cara Membuat DVD Maya atau CD pada Pemacu USB

CD dan DVD maya, juga disebut gambar cakera, adalah fail tunggal yang mengandungi data yang disimpan dalam sistem fail CD atau DVD. Anda boleh menggunakannya untuk tujuan pengarkiban dalam perniagaan anda. Anda juga boleh membakar gambar ke CD fizikal atau DVD, kemudian perisian emulasi CD dan DVD maya untuk memasangnya sebagai pemacu maya di komputer syarikat anda. Anda boleh memilih dari sebilangan pencipta gambar percuma dan komersial untuk menyelesaikan tugas, termasuk DAEMON Tools Lite, Free ISO Creator, dan Magic ISO Maker. Dua produk pertama adalah percuma, dan Magic ISO Maker menawarkan percubaan percuma yang membolehkan anda membuat gambar kecil.

DAEMON Tools Lite

1

Muat turun dan pasang DAEMON Tools Lite ke komputer anda dengan mengikuti arahan di laman web produk (pautan di Sumber). Lancarkan program di komputer anda. Klik anak panah kanan biru di layar utama dan pilih "Buat gambar cakera."

2

Pilih pemacu cakera sumber dari menu drop-down "Peranti", dan klik ". . . Butang di bawah Fail Imej Destinasi.

3

Semak imbas ke pemacu USB anda dan masukkan nama fail gambar yang diinginkan di bidang "Nama fail".

4

Pilih "Imej ISO standard (* .iso)" dari menu drop-down "Simpan sebagai Jenis", dan kemudian klik "Simpan."

5

Klik butang "Mula" untuk memulakan.

Pencipta ISO percuma

1

Muat turun dan pasang Pencipta ISO Percuma ke komputer anda dengan mengikuti arahan di laman web produk (pautan di Sumber). Lancarkan program, dan kemudian klik butang "Pilihan".

2

Pilih sistem fail gambar yang diingini. Dalam kebanyakan kes, "Sambungan nama ISO9660 + Joliet UNICODE" baik-baik saja. Klik "OK."

3

Klik "Tambah Fail" dan cari ke pemacu CD atau DVD anda. Anda boleh memilih beberapa item dengan menahan "Ctrl" sambil mengklik setiap item. Klik "Tambah Folder" untuk menambahkan keseluruhan folder pada gambar.

4

Buat perubahan yang dikehendaki pada struktur folder dalam senarai fail. Contohnya, ganti nama folder atau pindahkan fail ke folder lain.

5

Klik "Simpan ISO sebagai" dan pilih lokasi yang dikehendaki pada pemacu USB anda. Klik "Convert" untuk membuat gambar cakera.

Pembuat ISO Magic

1

Muat turun dan pasang Magic ISO Maker ke komputer anda dengan mengikuti arahan di laman web produk (pautan di Sumber). Lancarkan program, dan klik "File", arahkan mouse anda ke "New" dan pilih "Data CD / DVD image."

2

Pilih pemacu CD atau DVD anda dari pokok folder di bahagian bawah tetingkap.

3

Klik dan seret fail dan folder yang anda mahukan dalam gambar ke panel di atas. Sekiranya diperlukan, anda boleh mengklik ikon Folder Baru, yang terletak di sebelah "X" merah untuk membuat folder baru dalam gambar cakera. Sekiranya anda menggunakan versi percubaan program, gambar anda terhad kepada ukuran 300 megabait (MB), iaitu kira-kira separuh kapasiti maksimum CD.

4

Klik ikon disket untuk memunculkan menu Simpan.

5

Semak ke lokasi yang diingini pada pemacu USB anda dan pilih nama fail untuk gambar anda.

6

Klik "Simpan."