Cara Menghubungkan HughesNet Hingga Rangkaian

Sekiranya perniagaan anda terletak di kawasan terpencil, anda boleh beralih ke HughesNet, penyedia Internet satelit, untuk perkhidmatan anda. Menyambungkan modem HughesNet ke rangkaian anda membolehkan anda berkongsi sambungan Internet dengan semua komputer yang disambungkan. Konfigurasi untuk membentuk sambungan ini berbeza-beza bergantung pada peralatan rangkaian anda dan model modem HughesNet anda. Namun, tanpa mengira model modem anda, sebelum menyambungkannya, nonaktifkan tetapan Perkongsian Sambungan Internet pada komputer Windows anda untuk mengelakkan konflik yang berpotensi.

Lumpuhkan Perkongsian Sambungan Internet

1

Klik "Mula", kemudian "Panel Kawalan." Ketik "penyesuai" (hilangkan tanda petikan) ke dalam kotak carian Panel Kawalan, kemudian klik "Lihat sambungan rangkaian" di bawah "Pusat Rangkaian dan Perkongsian."

2

Klik kanan ikon yang mewakili sambungan rangkaian anda dan pilih "Properties" dari menu konteks. Masukkan kata laluan pentadbir anda atau berikan pengesahan, jika diminta.

3

Klik tab "Berkongsi". Hapus centang kotak di sebelah "Benarkan pengguna rangkaian lain untuk berhubung melalui sambungan Internet komputer ini."

4

Klik "OK" untuk menutup kotak dialog, kemudian klik "x" di sudut kanan atas layar untuk menutup Panel Kawalan.

Sahkan Tetapan Modem

1

Putuskan sambungan satu komputer dari rangkaian anda dan sambungkannya terus ke modem HughesNet anda. Bentuk sambungan ini dengan menyambungkan satu hujung kabel Ethernet ke port Ethernet pada komputer anda dan menyambungkan hujung kabel yang lain ke port Ethernet pada modem HughesNet anda.

2

Buka penyemak imbas Web anda dan arahkan ke systemcontrolcenter.com untuk meninjau konfigurasi modem anda, termasuk alamat IP-nya. Systemcontrolcenter.com menghubungkan anda ke panel kawalan modem. Sekiranya panel kawalan modem gagal dibuka, periksa status sambungan satelit dan pastikan anda telah menyambungkan kabel dengan betul. Cetak atau catat tetapan di panel kawalan, kerana anda mungkin memerlukannya untuk menyelesaikan konfigurasi rangkaian anda.

3

Matikan komputer anda dan putuskan dari modem. Sekiranya anda menggunakan hab rangkaian, sambungkan modem ke port hab yang tersedia untuk berkongsi sambungan Internet dengan semua komputer yang disambungkan. Jangan sambungkan modem ke port Uplink hub anda.

Sambungkan ke Pusat Akses Tanpa Wayar Anda

1

Menjalin komunikasi antara komputer anda dan titik akses tanpa wayar jika anda belum melakukannya. Klik ikon rangkaian tanpa wayar - ia mempunyai lima bar - di Baki Sistem Windows untuk membuka skrin dengan titik akses sebagai rangkaian wayarles yang tersedia; klik dua kali ikon untuk titik akses untuk disambungkan, kemudian masukkan kata laluan keselamatan untuk menyelesaikan sambungan. Rujuk manual pusat akses tanpa wayar anda untuk bantuan konfigurasi, jika perlu.

2

Nonaktifkan pelayan DHCP titik akses, jika perlu, dan tetapkan untuk mendapatkan alamat IP secara automatik. Biasanya, titik akses tanpa wayar menggunakan tetapan ini secara lalai.

3

Gunakan kabel Ethernet untuk menyambungkan modem HughesNet anda ke titik akses tanpa wayar.

4

Nyalakan semula komputer anda. Ini memperbaharui alamat IP komputer dan membolehkan komputer mendapat akses ke sambungan Internet yang dikongsi.

5

Menjalin komunikasi antara titik akses tanpa wayar dan komputer mana pun yang anda ingin berkongsi sambungan Internet, jika anda belum melakukannya. Klik ikon rangkaian tanpa wayar - ia mempunyai lima bar - di Baki Sistem Windows untuk membuka skrin dengan titik akses sebagai rangkaian wayarles yang tersedia; klik dua kali ikon untuk titik akses untuk disambungkan, kemudian masukkan kata laluan keselamatan untuk menyelesaikan sambungan. Nyalakan semula komputer yang sudah disambungkan ke WAP untuk memperbaharui alamat IP mereka sehingga mereka dapat memperoleh akses ke sambungan Internet yang dikongsi.

Sambungkan ke Penghala NAT Anda

1

Log masuk ke panel kawalan persediaan penghala anda. Rujuk manual pengeluar untuk mendapatkan arahan mengenai bagaimana menyelesaikan tugas ini, jika perlu. Router yang dilengkapi dengan kemampuan Terjemahan Alamat Rangkaian melakukan lebih dari sekadar mengarahkan lalu lintas, dan juga dapat beroperasi sebagai pelayan DHCP dan klien dan gerbang Internet, serta melakukan fungsi dasar firewall. Oleh itu, langkah-langkah konfigurasi untuk menyambungkan modem HughesNet anda ke penghala NAT berbeza dengan penghala standard.

2

Tetapkan alamat IP LAN ke 192.168.0.254.

3

Tetapkan LAN Subnet Mask penghala ke 255.255.255.0.

4

Tetapkan LAN Default Gateway penghala ke 192.168.0.1.

5

Sambungkan modem HughesNet anda ke port yang tersedia di penghala anda. Jangan gunakan port WAN / Internet penghala anda untuk membentuk sambungan ini.

6

Nyalakan semula komputer anda. Ini memperbaharui alamat IP komputer dan membolehkan komputer mendapat akses ke sambungan Internet yang dikongsi. Komputer rangkaian anda yang lain kini harus mempunyai akses ke sambungan Internet bersama.

Sambungkan ke Penghala Cacat DHCP Anda

1

Log masuk ke panel kawalan persediaan penghala anda. Rujuk manual pengeluar untuk mendapatkan arahan mengenai bagaimana menyelesaikan tugas ini, jika perlu.

2

Tetapkan alamat IP WAN / Internet ke alamat yang lebih besar daripada modem HughesNet anda. Sebagai contoh, jika alamat IP modem adalah 10.200.1.33, tetapkan alamat WAN / Internet ke 10.200.1.34.

3

Tetapkan WAN / Internet Subnet Mask penghala ke subnet yang sama dengan modem anda. Contohnya, jika subnet mask modem adalah 255.255.255.252, tetapkan subnet mask router ke 255.255.255.252.

4

Gunakan alamat IP sebagai modem HughesNet anda sebagai WAN / Internet Default Gateway penghala.

5

Tetapkan alamat pelayan WAN / Internet DNS router anda ke "66.82.4.8" dan "66.82.4.12".

6

Konfigurasikan tetapan LAN penghala anda sehingga penghala beroperasi sebagai pelayan DHCP. Langkah-langkah untuk ini mungkin berbeza-beza bergantung pada pengeluar dan model penghala anda.

7

Sambungkan modem HughesNet anda ke port WAN / Internet penghala anda.

8

Nyalakan semula komputer anda. Ini memperbaharui alamat IP komputer dan membolehkan komputer mendapat akses ke sambungan Internet yang dikongsi. Komputer rangkaian anda kini harus mempunyai akses ke sambungan Internet bersama. Sekiranya sambungan gagal, sahkan bahawa konfigurasi komputer anda ditetapkan untuk mendapatkan alamat IP secara automatik.