Akankah iPhone Saya Kehilangan Jailbreak Jika Saya Menyandarkannya?

Jailbreaking iPhone membuka sistem, yang membolehkan anda memasang aplikasi yang tidak dijual di App Store dan menerapkan tweak sistem. Dengan pilihan penyesuaian yang meningkat melalui jailbreaking, seperti ikon bar status yang dibuat khas, anda bahkan dapat menjenamakan telefon pekerja anda dengan logo syarikat anda. Walaupun Apple tidak menyokong prosesnya, jailbreak pada telefon anda tidak akan menghalang anda membuat sandaran atau penyegerakan dengan iTunes, dan juga tidak akan menghilangkan jailbreak.

Menyegerakkan Dengan Jailbreak

Walaupun selepas jailbreak, anda masih boleh memasang iPhone ke komputer dan menyegerakkannya. Penyegerakan akan mengemas kini aplikasi, kenalan dan maklumat App Store anda dan menyandarkan data telefon anda ke komputer. Prosesnya tidak akan menyandarkan aplikasi jailbreak anda atau data yang disimpan di dalamnya, tetapi penyegerakan akan selesai dengan jayanya tanpa menjejaskan jailbreak. Sekiranya anda menggunakan tweak jailbreak yang mempengaruhi penampilan telefon anda, seperti folder yang disesuaikan, paparan telefon mungkin tidak betul muncul di iTunes, tetapi tetap berfungsi.

Jailbreak dan iCloud

Sekiranya anda membuat sandaran menggunakan iCloud dan bukan iTunes, anda boleh terus melakukannya setelah melakukan jailbreak. Seperti sandaran iTunes, iCloud tidak akan menyandarkan aplikasi tidak rasmi anda atau tweak jailbreak yang lain, tetapi ia akan berjaya menyandarkan semua aplikasi dan data App Store anda. Menggunakan iCloud tidak akan menyebabkan telefon anda kehilangan jailbreak.

Memulihkan dan Mengemas kini

Walaupun membuat sandaran telefon anda tidak akan mempengaruhi jailbreak anda, pemulihan dari cadangan akan dilakukan. Walaupun anda memulihkan ke sandaran yang dibuat setelah jailbreak telefon anda, prosesnya akan mengurungkan jailbreak. Sekiranya ini berlaku, anda perlu menjalankan proses jailbreak sekali lagi untuk mendapatkan semula akses. Kerana sandaran tidak benar-benar menyimpan data jailbreak, anda akan kehilangan data aplikasi jailbreak jika anda memulihkan dan menghidupkan semula. Mengemas kini iPhone anda ke versi iOS baru juga akan menghilangkan jailbreak anda.

Sandaran Jailbreak

Kerana sandaran iTunes dan iCloud tidak menyimpan data aplikasi jailbreak, anda mungkin ingin menggunakan program sandaran tambahan untuk menyimpan maklumat ini. Beberapa program yang tersedia dari Cydia dapat menyimpan maklumat mengenai pakej Cydia yang anda pasang untuk pemulihan kemudian. Anda juga boleh menggunakan sambungan SSH dari komputer anda untuk menyalin data dari telefon anda secara manual. Kerana hanya telefon jailbreak yang menyokong SSH, anda tidak dapat memulihkan data ini kecuali anda melakukan jailbreak lagi setelah memulihkan iPhone.

Amaran

Maklumat dalam artikel ini berlaku untuk iOS 6 dan iTunes 11. Walaupun informasi ini telah diterapkan di seluruh versi sebelumnya, Apple dapat meningkatkan batasan pada ponsel jailbreak dalam keluaran kemudian.

Memecahkan iPhone dan memasang tweak, menyebabkan kesalahan sistem dan membatalkan jaminan telefon anda.