Apakah Hayat Projektor?

Semua projektor dikuasakan oleh mentol atau lampu yang, seperti sumber cahaya, akhirnya akan habis dan perlu diganti. Sebilangan besar mentol atau lampu akan bertahan selama kira-kira 2,000 jam, walaupun beberapa projektor dijangka akan bertahan lebih lama. Anda boleh memperpanjang jangka masa projektor pejabat anda dengan menjaganya dengan penyelenggaraan tetap.

Lampu atau Mentol

Pengilang projektor yang berbeza menggunakan nama yang berlainan untuk komponen penghasil cahaya dalam projektornya. Beberapa projektor menggunakan lampu khas untuk mencipta cahaya, sementara yang lain menggunakan lampu LCD atau LED. Apa pun namanya, ini adalah komponen yang paling kerap perlu diganti pada projektor, kerana lama-kelamaan ia akan habis dan berhenti berfungsi. Pengilang mengubah unjuran mereka untuk berapa lama mentol atau lampu akan bertahan.

Jangka hayat purata

Setiap pengeluar menuntut jangka hayat yang berbeza untuk mentol atau lampu projektor mereka, tetapi hampir semua menerbitkan maklumat ini - sama ada pada kotak projektor, pada bungkusan mentol atau lampu, atau dalam dokumentasi sokongan di laman web mereka. Projector Central, sebuah majalah perdagangan dalam talian untuk peralatan unjuran, menunjukkan bahawa kebanyakan mentol projektor mempunyai jangka hayat kira-kira 2,000 jam. Epson mendakwa lampu projektor PowerLite mampu bertahan selama 5,000 jam dan Delta membuat projektor berasaskan LED dengan jangka hayat jangka masa sekitar 20,000 jam.

Sebelum Anda Membeli

Pertimbangkan bahawa lampu atau mentol selalunya merupakan bahagian projektor yang paling mahal, dan melainkan jika anda membeli projektor dengan jangka hayat (20,000-plus jam) yang sangat lama, anda mungkin perlu mengganti mentol atau lampu pada suatu ketika. Lakukan kajian sebelum membeli untuk melihat mentol projektor mana yang sesuai dengan anggaran syarikat anda. Sekiranya anda menggunakan projektor selama dua jam perjumpaan seminggu, misalnya, anda mungkin tidak perlu mengganti mentol selama 10 tahun.

Meningkatkan Jangka Hayat Projektor

Menurut Projector Central dan BambooAV, sebuah syarikat penyelesaian audio-visual, bagaimana anda menggunakan, menyimpan dan mengangkut projektor anda mempengaruhi jangka hayatnya. Mengekalkan projektor di ruang yang relatif bebas debu akan membantu mentol atau lampunya bertahan lebih lama. Memukul projektor semasa mengangkut boleh merosakkan mentol dan menyebabkannya cepat terbakar. Membersihkan penapis projektor anda setiap tiga atau empat bulan akan memastikan projektor tetap beroperasi pada suhu yang betul.