Etika Ikatan Bow dalam Perniagaan

Ikatan dasi pertama kali dipopularkan pada tahun 1600-an ketika tentera dan pakar bedah lebih suka selendang leher dan ikatan yang lebih pendek daripada gaya yang lebih panjang. Seiring berjalannya waktu, tali leher berkembang menjadi pernyataan fesyen yang paling sering dilihat semasa acara formal dan di institusi akademik. Etika ikatan tali dalam perniagaan membolehkan anda memakai tali leher jika sesuai untuk profesion anda dan sesuai dengan majlis anda.

Acara Formal

Pilih ikatan busur jika anda menghadiri acara yang berkaitan dengan pekerjaan rasmi. Pakai tali leher dengan tuksedo atau pakaian elegan untuk perkahwinan rakan sekerja, pesta perniagaan percutian rasmi atau persidangan yang memerlukan pakaian formal. Pilih tali leher yang sesuai dengan tuksedo dan baju anda, dan elakkan cetakan sibuk dan warna terang yang menarik perhatian yang tidak diingini ke almari pakaian anda. Ikatan busur hitam atau putih yang padat adalah aksesori tali leher yang paling formal.

Temu ramah atau Promosi Jualan

Elakkan memakai tali leher untuk wawancara kerja atau promosi penjualan yang difokuskan untuk meminta calon pelanggan. "The Atlantic Monthly" mencatat, "Jangan sekali-kali memakai tali leher untuk temu ramah atau usaha untuk perniagaan baru. Orang akan lebih menumpukan perhatian pada keputusan dan bukan pada apa yang anda katakan." Oleh kerana tali leher adalah aksesori yang menarik perhatian, anda hanya boleh memakainya di tempat perniagaan di mana rakan sekerja boleh memperhatikan pakaian anda.

Tanggungjawab kerja

Pilih tali leher jika sesuai dengan tanggungjawab kerja anda. Sekiranya pekerjaan anda memerlukan anda menghadiri pesakit, mengambil bahagian dalam makan tengah hari perniagaan atau bekerja dengan mesin, panjang tali leher yang lebih pendek dapat bermanfaat bagi tugas pekerjaan anda. Sebilangan profesor universiti lebih gemar mengikat tali kerana tidak jatuh ke dalam mangkuk sup atau mengganggu penggunaan peralatan kejuruteraan.

Kekerapan Memakai

Pakai tali leher setiap hari jika anda mahu memasukkannya ke seluruh pakaian perniagaan anda, atau jarang menggunakannya jika anda lebih suka menggunakannya sebagai pernyataan fesyen. Sekiranya anda bekerja di institusi akademik, pilihlah ikatan ikatan semasa kuliah di kelas, mesyuarat pelajar dan persidangan profesional. Sebagai doktor atau peguam, pilih ikatan ikatan untuk perbicaraan di mahkamah, mesyuarat pelanggan dan rundingan pesakit. Elakkan memakai tali leher setiap hari jika anda mahu ia kekal sebagai aksesori yang unik.