5 Pasukan Setiap Organisasi Perlu

Untuk beberapa waktu sekarang, konsep kerja berpasukan telah melekat di tepi ketidakjelasan, dalam bahaya menjadi klise yang dibuang. Ya, anda setuju dengan tanggapan bahawa "bersama-sama, semua orang mencapai lebih banyak." Dan ya, anda melihat nilai motivasi dalam menangani pekerja anda sebagai "Pasukan" secara peribadi dan melalui e-mel. Tetapi anda tidak betul-betul mengikat kasut lari anda untuk berlari ke kedai untuk mempunyai "Go Team!" T-shirt dicetak untuk pekerja anda, sama ada. Sebagai pemilik perniagaan kecil yang praktikal dan tidak masuk akal, anda lebih berminat untuk menambah nilai sebenar perniagaan anda dengan mempelajari lebih lanjut mengenai lima jenis pasukan yang diperlukan oleh setiap perniagaan pada satu ketika dalam jangka hayatnya.

Menentukan Pasukan Dari Jawatankuasa

Sangat mudah untuk mengaburkan garis antara pasukan dan jawatankuasa. Dan mereka mempunyai satu kesamaan: para anggota bertemu untuk satu tujuan. Tetapi entiti berbeza dalam beberapa cara utama. Untuk menggambarkan kedua-duanya dalam fikiran anda, mungkin dapat mempertimbangkan perbezaan mereka:

 • Pasukan berkongsi kepimpinan; jawatankuasa biasanya melantik pemimpin. Ahli pasukan berkongsi tanggungjawab dan sama-sama bertanggungjawab; jawatankuasa menekankan tanggungjawab dan tanggungjawab individu. Pasukan mendorong perbincangan aliran bebas dan penyelesaian masalah aktif; pasukan mengikuti agenda mesyuarat. * Ahli pasukan berbincang, membuat keputusan dan bekerjasama; ahli jawatankuasa berbincang, membuat keputusan dan mewakilkan.
 • Pasukan mengukur prestasi mereka dengan hasil kolektif hasil kerja mereka; jawatankuasa mengukur keberkesanannya secara tidak langsung, melalui pengaruhnya terhadap orang lain.

Jawatankuasa pasti mempunyai tempat dalam perniagaan, terutamanya yang besar. Sebenarnya, anda mungkin pernah mendengar syarikat yang mendorong pekerja untuk menyertai sekurang-kurangnya satu jawatankuasa pekerja, seperti aktiviti, faedah atau jawatankuasa moral. Penglibatan memberikan suara kepada pekerja - atau sekurang-kurangnya penampilannya - sambil memberikan pandangan penting kepada pihak pengurusan mengenai apa yang difikirkan oleh pekerja.

Pasukan Dapat Memberi Nilai kepada Pemilik Perniagaan Kecil

Seperti jawatankuasa, pasukan bertanggungjawab kepada pengurusan. Tetapi faedah sebenar pasukan di tempat kerja anda adalah apabila anda mengenal pasti ahli yang paling sesuai, mereka dapat bertahan selama-lamanya, sekurang-kurangnya secara tidak rasmi. Pasukan tidak semestinya bubar. Selagi anggota bekerja untuk syarikat anda, mereka boleh menjadi anggota dua pasukan: "pasukan syarikat" yang lebih besar dan pasukan kerja yang lebih kecil. Ini adalah salah satu sebab mengapa pasukan boleh menjadi sangat berharga bagi pemilik perniagaan kecil.

Pasukan dapat memberikan nilai untuk perniagaan anda dengan cara lain juga, terutama dengan:

 • Memberi tenaga dan memotivasi pekerja anda dengan memberikan kenderaan lain untuk sumbangan mereka.
 • Memberi hak milik pekerja dalam keputusan pengurusan yang penting. * Memberi kuasa kepada pekerja untuk mencari jalan keluar sendiri dan / atau beralih kepada rakan sekerja mereka untuk mendapatkan bantuan ketika mereka memerlukannya.
 • Menghantar mesej penting - dan dengan cara yang halus. Oleh kerana pasukan berkongsi kepemimpinan dan tugas, pesannya adalah: "Bos cukup mempercayai anda untuk bekerjasama, tanpa menguruskan usaha anda."
 • Mendedahkan pendekatan, penyelesaian dan taktik baru. Klise mengenai "pasukan yang mencapai lebih banyak" mungkin akan letih, tetapi masih berlaku.

Beberapa penyelidikan juga menunjukkan bahawa pekerja yang bekerja di pelbagai jenis kumpulan kerja melaporkan kepuasan kerja yang lebih besar dan cenderung untuk berhenti - wawasan penting bagi pemilik perniagaan kecil, terutama dalam pasaran buruh yang ketat. Namun, sukar untuk menentukan sama ada pekerja ini memberi penghargaan kepada persekitaran pasukan atau lebih banyak tindakan altruistik, seperti "merasa terhubung dengan tujuan yang lebih besar" dan "merasa dihargai dan dihormati kerana memberikan sumbangan."

Rangkul Lima Jenis Pasukan

Walau apa pun, tidak ada keraguan bahawa lima jenis pasukan dapat membantu memajukan minat perniagaan kecil anda, sama ada anda memerlukannya sekarang atau pada masa akan datang:

 • Pasukan yang bekerja terdiri daripada anggota jabatan yang sama, seperti pasukan penjualan, pasukan pemasaran dan pasukan kewangan. Juga dikenali sebagai pasukan kerja yang berfungsi, pasukan jenis ini adalah asas bagi perniagaan yang berkembang. Ahli sememangnya memahami peranan dan fungsi masing-masing dalam sebuah syarikat. Ahli pasukan biasanya bekerjasama rapat untuk tujuan bersama, bertemu setiap hari atau beberapa kali seminggu. Atau mereka mungkin diberi proyek atau tugas khusus dalam bidang keahlian mereka, seperti merancang inisiatif penjualan, pemasaran atau kewangan baru. Pemimpin biasanya ditugaskan secara lalai; orang yang mempunyai tahap kuasa tertinggi juga mengetuai pasukan yang bekerja. Dari semua jenis pasukan, pasukan ini sering kali paling padu.
 • Pasukan yang diarahkan sendiri terdiri daripada sukarelawan yang memenuhi tujuan bersama. Tidak seperti pasukan yang bekerja, pasukan yang dikendalikan sendiri tidak mempunyai pemimpin; ahli pasukan berkongsi tanggungjawab, walaupun mungkin tidak sama. Sekiranya anda menghadapi kesukaran untuk membayangkan apa yang akan membentuk pasukan yang diarahkan sendiri, fikirkan sebuah kumpulan, yang anggotanya disatukan oleh cinta muzik bersama. Pasukan di tempat kerja yang diarahkan sendiri sering bertemu dengan minat atau minat bersama, seperti menguasai program komputer baru. Anda mungkin menganggap bahawa kekurangan struktur boleh menyebabkan pertempuran dan pertengkaran. Walaupun ini mungkin, ahli pasukan yang diarahkan sendiri biasanya disatukan kerana mereka suka dan menghormati satu sama lain dan lebih tahu daripada membiarkan perbezaan kecil membahayakan matlamat mereka yang lebih besar.
 • Pasukan pengurusan terdiri daripada ketua jabatan. Pekerja peringkat rendah boleh menyebut mereka sebagai "senjata besar," tetapi tidak semestinya secara pejoratif. Agaknya, inilah orang yang paling anda harapkan. Dan mungkin, mereka dapat memanfaatkan kesempatan tersebut dengan membawa perspektif yang berbeza dan berharga kepada masalah atau dilema di tempat kerja yang menjengkelkan.
 • Pasukan projek terdiri daripada anggota pelbagai jabatan syarikat. Juga dikenali sebagai pasukan khas atau pasukan petugas, pasukan jenis ini mempunyai "piagam"; mereka dipanggil bersama untuk merancang acara, seperti pesta percutian tahunan, atau menyelesaikan masalah di tempat kerja yang menjulang, seperti kenaikan kos faedah kesihatan. Pasukan projek biasanya bersifat sementara; setelah mereka mencapai objektif mereka, ahli pasukan bubar, walaupun mereka dapat mengulangi peranan mereka di kemudian hari jika dan bila diperlukan. Oleh kerana pasukan projek bersifat interdisipliner, cabaran bagi pemilik perniagaan kecil adalah untuk melantik perwakilan "kanan" yang akan memberikan sumbangan yang pantas tanpa meremukkan bulu dari kawanan yang lain.
 • Pasukan pelbagai fungsi terdiri daripada anggota dari pelbagai jabatan atau bidang syarikat juga. Tetapi tidak seperti pasukan projek, misi anggotanya cenderung lebih bersifat jangka panjang. "Pasukan yang berdiri" ini mungkin dituduh dengan masalah yang sedang berlangsung seperti kesinambungan, teknologi atau hubungan pemerintah. Penglibatan dan sumbangan mereka boleh menjadi penting bagi pemilik perniagaan kecil, yang mempunyai banyak masalah lain untuk ditangani semasa menjalankan perniagaan. Pasukan pelbagai fungsi yang rajin dan dinamik dapat menanamkan perniagaan kecil dengan idea kreatif dan inovatif.

Menimbang Dinamika Pasukan Positif

Walaupun kebanyakan pasukan ini beroperasi pada "juruterbang automatik", ini tidak bermaksud anda harus lupa bahawa mereka masih bertanggungjawab kepada anda. Tahap penglibatan anda mungkin akan didorong oleh berapa banyak masa yang anda ada dan berapa banyak pasukan yang mahukan atau memerlukan bantuan anda. Anda kadang-kadang boleh berhenti dalam perjumpaan, bertindak lebih sebagai pemerhati, atau dipanggil untuk menggulung lengan baju dan memediasi perselisihan. Untuk keadaan apa pun, boleh membantu mengingatkan mereka bahawa pasukan berfungsi paling baik ketika anggotanya:

 • Menunjukkan rasa hormat. Berkomunikasi dengan mudah dan bebas. Dengarkan lebih banyak daripada mereka bercakap. Menawarkan komen dan kritikan yang membina. Masuk apabila ahli lain memerlukan bantuan.
 • Kenalpasti bukan sahaja masalah tetapi juga jalan keluar. * Tunjukkan rasa terima kasih dan penghargaan, sama ada ini bermaksud mencetak baju T-shirt "semangat berpasukan" sesekali.