Program yang Membolehkan Anda Mencetak Label Alamat

Walaupun mungkin menggoda dengan hanya mencungkil maklumat perniagaan anda dan maklumat penerima surat anda, meluangkan masa untuk mencetak label alamat membantu memastikan kesediaan membaca dan penghantaran yang tepat. Kerana anda dapat menyimpan templat label alamat dan menggunakannya kembali, proses penyediaan penghantaran anda juga mungkin lebih cepat. Luangkan masa untuk meninjau komponen perisian yang ada - anda mungkin sudah memasang program yang membolehkan anda mengatur, mengisi dan mencetak label alamat.

Pemprosesan perkataan

Program pemprosesan kata pejabat anda mungkin menawarkan semua yang anda perlukan untuk mencetak label alamat, tetapi jenis perisian yang anda miliki akan menentukan kemudahan penyediaan label anda. Program seperti Microsoft Word termasuk templat yang dapat ditemukan dengan mengklik tab "File", "New" dan kemudian "Labels." Anda boleh memilih penyediaan tepat yang diperlukan, seperti 30 halaman per halaman - tiga lajur dari 10 baris label - dan kemudian masukkan maklumat korporat anda pada setiap label. Program pemprosesan kata dasar lain seperti WordPerfect atau versi Word yang sangat awal tidak menawarkan templat, tetapi anda masih boleh membuat dan mencetak label alamat. Dengan program-program ini, mungkin paling mudah untuk membeli kertas label lembaran penuh, yang merupakan pelekat lembaran penuh dan bukannya beberapa pelekat yang dipotong menjadi banyak label setiap halaman.Dengan cara ini anda tidak perlu mencuba melihat halaman di skrin dan berusaha meletakkan label sehingga mereka mencetak di tempat halaman dipotong.

Penerbitan atas meja

Sama seperti templat yang terdapat di beberapa program pemprosesan kata, templat dalam program penerbitan desktop memungkinkan Anda menyiapkan label alamat sehingga Anda dapat mencetak apa yang anda perlukan. Proses reka bentuk di Microsoft Publisher, kontinjen penerbitan desktop versi Profesional Office Suite, berfungsi sama seperti yang dilakukan di Word, dengan satu pengecualian: di Publisher, anda hanya perlu membuat label anda sekali. Apabila anda sudah bersedia untuk mencetak, Penerbit mencetak label tersebut pada semua label di halaman. Di Word, anda mesti menyalin dan menampal label ke setiap ruang dalam templat. Program penerbitan desktop lain, seperti Adobe's InDesign, juga menawarkan bantuan dengan reka bentuk label, penempatan dan percetakan.

Program Grafik

Sama ada anda lebih suka membuat label anda sedikit lebih amorf daripada standard atau ingin bergantung pada program yang asli dari sistem operasi anda, program grafik seperti Microsoft Paint dapat membantu. Cat dipasang di folder Aksesori sistem operasi Windows dan membolehkan anda membuat label asas dengan teks dan beberapa elemen warna. Cat tidak mempunyai templat, jadi anda perlu menyediakan label mengikut parameter anda sendiri. Anda boleh membuat halaman label, tetapi perlu melihat penempatan dan ukurannya, serta jaraknya dengan margin halaman, untuk dicetak. Program Adobe seperti Illustrator dan Photoshop juga membolehkan anda merancang dan mencetak label alamat dengan cara yang serupa dan mungkin juga berfungsi dengan baik dengan kertas label penuh.

Pembuat Label

Sekiranya jabatan teknologi maklumat anda membenarkan pemasangan perisian baru, anda mungkin ingin memeriksa sama ada program pembuat label sesuai untuk tempat kerja anda. Beberapa pengeluar label, seperti Avery, menawarkan muat turun, templat dan bantuan lain untuk bekerja dengan label mereka. Organisasi anda mungkin mempunyai program proprietari untuk mencetak label alamat, terutama jika label anda berukuran tidak tradisional atau mempunyai reka bentuk seperti stil foil.