Cara Memulakan Semula Compaq Presario

Compaq mula menghasilkan PC untuk kegunaan perniagaan pada tahun 1982, dan walaupun dibeli oleh HP pada tahun 2002, syarikat itu masih menghasilkan barisan komputer seperti Presario dengan nama Compaq. Komputer Compaq's Presario merangkumi, netbook, komputer riba dan PC desktop. Compaq Presarios dilengkapi dengan sistem operasi Windows, yang biasanya memerlukan reboot untuk membekukan program beku, melakukan pemeriksaan diagnostik dan membebaskan sumber sistem. Anda boleh reboot dalam Safe Mode, yang menghalang malware daripada berjalan secara automatik semasa anda menghidupkan komputer. Kaedah untuk memulakan semula Presario adalah sama untuk komputer yang menjalankan Windows.

Safe mode

1

Simpan sebarang kerja terbuka dan tutup semua program terbuka.

2

Klik "Start" untuk membuka menu Start Compaq.

3

Klik "Matikan" dan biarkan Compaq anda dimatikan.

4

Nyalakan Compaq dan tekan kekunci "F8" apabila anda melihat prompt yang berkelip di sudut kanan atas skrin hitam. Skrin BIOS akan muncul.

5

Gunakan anak panah ke bawah pada papan kekunci anda untuk menyorot "Safe Mode" dan tekan kekunci "Enter" pada papan kekunci anda. Komputer anda telah dihidupkan semula dalam Safe Mode.

Reboot Standard

1

Simpan kerja terbuka anda dan tutup semua program terbuka.

2

Buka menu Mula dan klik anak panah ke kanan yang terletak di sebelah butang "Matikan" untuk membuka menu lungsur Tutup.

3

Pilih "Mulakan semula" dari menu lungsur turun.

Tetapan semula

1

Tekan butang Kuasa Presario anda sehingga ia mati.

2

Putuskan sambungan kabel kuasa dan semua peranti persisian dari Presario.

3

Letakkan Presario sebelah atas ke bawah pada permukaan kerja dan tanggalkan baterinya. Presarios mempunyai tuas pegas yang mesti anda luncurkan untuk mengeluarkan baterinya. Tuas bateri ditandai dengan ikon bateri di bahagian bawah komputer.

4

Pasang bateri di Presario anda dan sambungkan kabel kuasa.

5

Hidupkan komputer menggunakan butang kuasa. Skrin Windows BIOS muncul.

6

Tekan kekunci "Enter" untuk boot Presario anda.