Cara Meningkatkan Kelajuan Muat Turun

Internet adalah alat penting untuk perniagaan dan kesenangan, yang membolehkan penghantaran data segera ke seluruh dunia. Ini sangat penting dalam dunia di mana perniagaan menggunakan alat digital dalam talian. Namun, setiap sambungan Internet dibatasi oleh lebar jalur yang tersedia, dan jika kelajuan muat turun anda perlahan, ia dapat mempengaruhi seberapa cepat anda dapat melayari laman web dan memuat turun data. Walaupun tidak ada cara untuk meningkatkan kecepatan muat turun melebihi lebar jalur yang tersedia, anda dapat melakukan beberapa langkah untuk memastikan anda memanfaatkan sepenuhnya sambungan anda.

Periksa Kabel

Periksa kabel yang menghubungkan penghala anda ke dinding dan kabel yang menghubungkan penghala ke setiap komputer. Sekiranya kabel rosak, pecah atau longgar di soketnya, ini akan menyebabkan penurunan kualiti dan kelajuan sambungan. Sekiranya ada kabel yang rosak dengan cara apa pun, gantikannya.

Lakukan Kitaran Kuasa

Lakukan kitar kuasa. Matikan semua komputer, cabut penghala selama 30 saat, pasang kembali penghala dan tunggu sehingga ia dapat dihidupkan sepenuhnya. Hidupkan komputer anda sekali lagi setelah penghala dimulakan. Lakukan kitaran kuasa sekurang-kurangnya sebulan sekali; ini menyegarkan penghala dan menghapus ralat agar sambungan Internet anda berjalan lancar.

Lebar Jalur Lebar

Cari dan matikan sebarang program di komputer anda yang mungkin memakan lebar jalur anda, seperti pemain media, penyemak imbas tidak aktif dan program penyegerakan data. Tekan "Ctrl-Alt-Del" untuk membuka Windows Task Manager, dan gunakan ini untuk mengetahui program apa yang sedang dijalankan. Sebagai alternatif, lihat bar tugas anda untuk melihat program apa yang sedang dijalankan secara aktif. Sekiranya anda menggunakan rangkaian dengan banyak komputer, sebilangan besar lebar jalur anda dapat digunakan oleh program yang tidak anda gunakan.

Meningkatkan Prestasi Tanpa Wayar

Tingkatkan isyarat tanpa wayar anda dengan meletakkan penghala wayarles anda di permukaan rata, di luar tanah, dan jauh dari sebarang halangan seperti dinding atau perabot. Ini akan meningkatkan julat isyarat dan menjadikannya lebih kuat. Isyarat kuat adalah penting. Tidak seperti kabel, kelajuan Internet anda akan menurun semakin rendah isyarat anda. Sekiranya penghala anda tidak memberikan isyarat yang baik, beli penghala yang lebih baru dengan prestasi yang lebih baik. Sebagai alternatif, beli pengulang wayarles untuk meningkatkan kawasan yang diliputi oleh isyarat anda.