Menyelamatkan iPod Touch yang Menerusi Pencucian

Menjaga kebersihan peranti mudah alih anda adalah mustahak, tetapi membasuhnya melalui pencucian pasti berlebihan. Sekiranya iPod Touch anda melakukan perjalanan yang tidak dijangka melalui kitaran putaran, terdapat kaedah penyelesaian yang mudah yang anda boleh cuba untuk memastikannya tetap hidup. Sayangnya, tidak ada jaminan bahawa iPod Touch anda akan hidup kembali, dan kerosakan air tidak dilindungi oleh jaminan Apple. Sebelum membuang tuala, anda harus mencuba "kaedah beras" yang terkenal.

1

Biarkan iPod Touch anda dimatikan. Naluri pertama anda mungkin menghidupkan iPod anda untuk melihat apakah ia masih berfungsi. Namun, ini akan memburukkan lagi keadaan. Air sahaja tidak merosakkan elektronik. Sebaliknya, elektrik yang mengalir melalui air, akan membawa anda dengan iPod yang hanya dapat digunakan sebagai alat berat kertas.

2

Keringkan iPod Touch anda dengan menggunakan kain kapas bersih. Goncangkan iPod dengan perlahan untuk menyingkirkan air yang mungkin bersembunyi di dalam bicu fon kepala atau di casingnya.

3

Elakkan panas terus. Kadang kala orang yang berusaha menyelamatkan iPod yang lemas akan menggunakan pengering rambut untuk mengeringkannya. Walaupun iPod anda beroperasi dengan sempurna, memaparkannya menjadi panas adalah idea yang tidak baik, terutamanya jika anda juga berhadapan dengan skrin sentuh yang sensitif.

4

Isi mangkuk dengan nasi kering dan tidak dimasak. Anda juga boleh menggunakan bekas penyimpanan makanan plastik, tetapi jangan menutupnya, kerana ini akan menahan kelembapan dari penyejatan. Letakkan iPod Touch anda di dalam mangkuk atau bekas dan tutup sepenuhnya dengan nasi. Beras adalah pengeringan semula jadi, yang bermaksud menyerap kelembapan yang berdekatan. Mengelilingi iPod dalam nasi mungkin terdengar aneh, tetapi terbukti berjaya bagi banyak pemilik iPod yang menghadapi jaminan yang dibatalkan. Tinggalkan iPod dan nasi anda selama sekurang-kurangnya dua puluh empat jam. Apabila anda merasa cukup berani, hidupkan iPod anda untuk mengetahui apakah ia berfungsi.