Cara Merangka Galeri Seni

Reka bentuk galeri seni adalah satu cabaran. Cara galeri seni direka tidak hanya mempengaruhi bagaimana pengunjung dan pelanggan melihatnya secara visual dan menavigasi secara spasial, malah boleh mempengaruhi tahap kejayaan ekonomi galeri. Contohnya, jika satu kawasan galeri kurang terang atau terletak di hujung koridor yang melarang, seni yang diletakkan di sana kemungkinan tidak akan dilihat sesering mungkin dan, dengan demikian, akan cenderung kurang dijual. Reka galeri seni anda berdasarkan ruang kosong yang anda harus bekerjasama, jenis seni yang ingin anda paparkan dan watak yang anda mahukan galeri itu diproyeksikan.

Senaraikan Ciri-ciri yang Diinginkan

Buat senarai ciri khas yang anda mahukan galeri seni dan kod bangunan berkaitan yang perlu dipatuhi. Sebagai contoh, anda mungkin mahu memasukkan ruang rehat di mana orang boleh berehat dan merenungkan seni atau kawasan penyimpanan makanan di belakang tabir untuk pembukaan galeri.

Buat Lakaran Awal

Lakarkan ruang kosong di mana galeri seni anda akan berada, perhatikan ciri-ciri seni bina yang pelik seperti dinding miring yang dapat membuat karya seni gantung sukar dipamerkan. Walaupun anda tidak semestinya membuat gambar dengan skala yang tepat, membuatnya dengan skala kira-kira menggunakan kertas grafik dan pengukuran ruang akan membantu menjadikan proses reka bentuk lebih tepat.

Memasukkan Ciri Utama

<p> Anda mungkin ingin mempunyai kawasan penerimaan dan pejabat berhampiran pintu masuk galeri. </p>

Letakkan ciri utama seperti dinding terapung, ruang penyimpanan seni, bilik mandi (jika anda perlu menambahkannya ke ruang), ruang penerimaan dan ruang santai di atas gambar. Main dengan penempatan ciri-ciri besar ini, kerana susunannya dan keperluan ruang galeri seni anda akan memberi kesan besar terhadap cara orang mula-mula melihat dan akhirnya bergerak melalui ruang galeri.

Pertimbangkan Bagaimana Orang Akan Mengalir

<p> Pilih warna-warna netral untuk hiasan jika pertembungan dengan karya seni menjadi perhatian. </p>

Anak panah lakaran menunjukkan aliran yang anda mahukan pengunjung ke galeri seni untuk mengambil dan menyesuaikan penempatan ciri utama jika perlu. Sebagai contoh, jika anda meletakkan meja pejabat di tengah tembok terpanjang, anda akan mengganggu jalan yang biasanya ingin dilalui oleh pengunjung dari satu hujung dinding panjang ke ujung yang lain.

Tambah Utiliti yang Diperlukan

<p> Sistem bunyi akan menjadi penting jika anda merancang untuk menjadi tuan rumah pemasangan seni multimedia. </p>

Selesaikan lukisan reka bentuk galeri dengan utiliti yang diperlukan seperti pencahayaan (pertimbangan penting untuk galeri seni), sistem keselamatan, sistem bunyi dan kawalan iklim untuk mengekalkan tahap suhu dan kelembapan pemeliharaan seni yang optimum.

Pilih Hiasan Anda

<p> Pilih warna-warna netral untuk hiasan jika pertembungan dengan karya seni menjadi perhatian. </p>

Pilih hiasan asas untuk galeri, seperti warna dinding (putih adalah tradisional), warna dan bahan lantai, lampu, meja penerimaan tetamu dan tanda nama galeri. Semua keputusan estetik kecil untuk merancang galeri seni bersama-sama membuat keseluruhan penampilannya, jadi pilihlah dengan teliti.

Kaji semula Reka Bentuk Timbangan

Buat versi akhir dari reka bentuk reka bentuk galeri, dengan jarak dekat yang diperlukan untuk merakam perincian hiasan, peralatan dan kemudahan. Periksa gambar ini berdasarkan senarai keperluan yang anda buat untuk memastikan bahawa anda tidak meninggalkan sesuatu yang penting, seperti tempat duduk atau kawasan simpanan seni.

Petua

Dinding putih menjadikan penonton fokus pada seni, bukan di sekitarnya.

Amaran

Pastikan peraturan keselamatan, seperti yang menentukan berapa banyak titik jalan keluar dari galeri dan seberapa mudah diakses, diikuti dengan teliti untuk memastikan keselamatan pengunjung dan mengelakkan masalah peraturan.