Cara Mengira Permodalan Pasaran Syarikat

Permodalan pasaran sebuah syarikat adalah ukuran yang membolehkan penganalisis kewangan dan pelabur menganggarkan nilai pasaran syarikat. Selalunya diadili hanya sebagai "cap pasaran", metrik ini menggunakan harga per saham dan jumlah saham yang belum dijelaskan untuk mengukur seberapa banyak pasaran menganggap sebuah syarikat bernilai. Tidak sukar untuk menghitung permodalan pasaran untuk syarikat yang diperdagangkan secara terbuka, dan maklumat yang diperlukan tersedia dari sebut harga saham harian dan laporan kewangan yang mesti disediakan oleh syarikat awam kepada pelabur.

Definisi Cap Pasaran

Permodalan pasaran korporat adalah nilai dolar agregat dari semua saham biasa syarikat yang masih ada. Dengan kata lain, cap pasaran memberitahu anda berapa banyak yang sanggup dibayar oleh para pelabur. Cap pasaran adalah ukuran ukuran relatif syarikat yang diperdagangkan secara terbuka. Sebagai contoh, sebuah syarikat dengan 10 juta saham tertunggak, diperdagangkan pada harga $ 100 sesaham, mempunyai permodalan pasaran $ 1 bilion. Bagi pelabur, cap pasaran berguna sebagai kaedah mengira risiko. Cap pasaran yang besar menunjukkan bahawa syarikat sudah mapan dan mungkin merupakan pelaburan yang lebih selamat daripada syarikat dengan permodalan pasaran yang jauh lebih kecil.

Cap pasaran tidak sama dengan ekuiti syarikat. Ekuiti adalah "nilai buku" syarikat, yang bermaksud nilai dolar aset syarikat, tolak liabiliti. Sekiranya anda ingin mengetahui apa itu ekuiti syarikat, anda boleh mendapatkannya disenaraikan di kunci kira-kira syarikat atau penyata ekuiti pemegang saham. Penyata kewangan ini terkandung dalam laporan tahunan syarikat.

Kedudukan Firma mengikut Cap Pasaran

Pelabur dan penganalisis kewangan memberi peringkat syarikat mengikut ukuran had pasaran mereka. Secara tradisional, terdapat tiga kategori, topi besar, topi tengah dan topi kecil.

Syarikat topi besar mempunyai had pasaran melebihi $ 10 bilion. Sebuah syarikat dengan permodalan pasaran $ 2 bilion hingga $ 10 bilion dianggap sebagai pertengahan cap. Sebuah syarikat dengan had pasaran antara $ 300 juta hingga $ 2 bilion diklasifikasikan sebagai topi kecil. Seiring berjalannya waktu, orang merasa berguna untuk menambahkan kategori tambahan. Hari ini, anda mendengar beberapa syarikat kecil disebut sebagai cap mikro, yang bermaksud permodalan pasaran turun antara $ 50 juta hingga $ 300 juta. Syarikat dengan had pasaran di bawah $ 50 juta disebut syarikat nano-cap. Kemunculan firma global gergasi dalam beberapa tahun terakhir telah mendorong beberapa orang untuk menambahkan kategori "topi mega," yang bermaksud syarikat yang memiliki kapitalisasi pasaran lebih dari $ 300 bilion.

Titik kedudukan ini adalah bahawa ukuran penting ketika datang ke risiko pelaburan. Semakin besar korporat, semakin kecil risiko yang mungkin ditanggungnya kerana kemungkinan ia akan mapan dan memiliki sumber daya yang besar. Sebuah syarikat dengan cap pasaran kecil lebih cenderung rentan terhadap kemerosotan ekonomi, terutama jika ia adalah pendatang baru yang relatif. Syarikat kecil dapat menawarkan lebih banyak peluang kepada pelabur untuk pertumbuhan pesat, tetapi mereka mempunyai lebih banyak risiko.

Cara Mengira Permodalan Pasaran

Formula permodalan pasaran adalah harga per saham semasa dikalikan dengan jumlah saham biasa yang belum dijelaskan. Anda boleh mendapatkan sebut harga saham di banyak laman web kewangan, dan maklumat mengenai saham tertunggak terdapat di laman web hubungan pelabur syarikat. Anggaplah Widget Corporation berniaga $ 125 sesaham dan terdapat 30 juta saham tertunggak. Pengiraan cap pasaran adalah $ 125 kali 30 juta, atau had pasaran $ 3,75 bilion. Ini menjadikan Widget Corporation sebagai firma topi.

Angka cap pasaran tidak tetap. Perubahan harian dalam harga saham dan tren pasaran saham jangka panjang dapat mengubah topi pasaran syarikat kerana kekuatan di luar kawalan firma. Keputusan pengurusan juga dapat mengubah had pasaran. Sebagai contoh, jika syarikat mengeluarkan saham baru, ini dapat meningkatkan permodalan pasaran. Keputusan untuk membeli semula saham yang ada mungkin mempunyai kesan sebaliknya.