Idea Pemasaran untuk Syarikat Demonstrasi

Syarikat demonstrasi adalah pihak ketiga yang memaparkan, menawarkan sampel atau pratonton percuma produk atau perkhidmatan untuk membantu perniagaan mempromosikan item tersebut. Kerana pelanggan anda adalah pemilik dan pengurus perniagaan yang ingin mempromosikan produk dan perkhidmatan mereka sendiri, kuncinya adalah menggunakan teknik pemasaran yang menjangkau para pembuat keputusan dalam perniagaan ini. Walaupun tidak ada daftar upaya pemasaran yang komprehensif yang dapat Anda lakukan, tiga pilihan untuk memulai Anda termasuk jaringan media sosial, bengkel dan kajian kes.

Mulakan Kumpulan Media Sosial

Banyak perniagaan menggunakan media sosial untuk promosi dan pemasarannya sendiri. Ini menjadikan rangkaian media sosial sebagai tempat utama untuk mencari pelanggan dan prospek anda sendiri. Siapkan kumpulan atau profil di rangkaian media sosial yang berbeza, seperti Facebook, Twitter dan LinkedIn. Gunakan kumpulan untuk berkongsi maklumat mengenai syarikat demonstrasi anda dan industri yang berguna untuk perniagaan yang juga merupakan bakal pelanggan anda. Ini menjadikan anda sumber maklumat mengenai mempromosikan perniagaan mereka. Raih keseimbangan 80-20, di mana 80 peratus masa anda berkongsi petua, trik, nasihat dan artikel industri yang berguna, dan 20 peratus masa anda mempromosikan perkhidmatan anda kepada sekumpulan perniagaan yang mengikuti anda.

Bengkel Tuan Rumah

Buat senarai beberapa syarikat teratas di kawasan anda yang ingin anda tawarkan sebagai pelanggan. Lakukan penyelidikan untuk melihat siapa pengurus pemasaran untuk perniagaan dan jemput pengurus pemasaran ke bengkel percuma untuk membincangkan peluang pemasaran untuk perniagaan. Sebagai sebahagian daripada bengkel, anda juga dapat berkongsi beberapa maklumat tentang bagaimana demonstrasi langsung dapat membantu mempromosikan perniagaan mereka dan bagaimana syarikat demonstrasi anda dapat membantu mereka menubuhkan dan menjalankan acara demonstrasi langsung.

Kajian kes

Salah satu alat pemasaran yang kuat ialah menulis kajian kes mengenai bagaimana syarikat anda dapat mengubah perniagaan pelanggan anda melalui demonstrasi langsung. Kajian kes menunjukkan situasi yang dihadapi oleh klien dan bagaimana syarikat demonstrasi anda dapat membantu klien mengatasi masalah atau cabaran. Anda boleh menghantar kajian kes di laman web perniagaan anda, memuat naik kajian ke laman web yang digunakan oleh perniagaan sebagai sumber, menerbitkan kajian kes dalam format salinan cetak dan berkongsi kajian kes dalam kit pemasaran anda untuk prospek. Sama seperti testimoni pelanggan, kajian kes dapat membantu anda memenangkan prospek dan mengubahnya menjadi pelanggan.