Bahaya Defragmentasi Pemacu Cakera pada Komputer riba

Pemacu keras komputer riba menghadapi risiko defragmentasi yang sama seperti komputer desktop, kecuali beberapa faktor yang berubah-ubah dalam keparahan risikonya. Sekiranya anda menggunakan program defragmentasi Windows lalai, hampir tidak ada risiko program mengalami ralat atau konflik pemacu yang menyebabkan kehilangan data bencana. Walau bagaimanapun, komputer riba masih cenderung kehilangan data dari kehilangan kuasa atau kegagalan pemacu daripada kerosakan kesan semasa menjalankan defrag sistem.

Apa itu Defragging?

Defragging adalah penyusunan semula data pada cakera keras komputer sehingga fail sebanyak mungkin disimpan bersambung. Pemacu keras mekanikal mendapat manfaat daripada proses ini kerana ia menghilangkan keperluan untuk memindahkan kepala pembaca cakera semasa memuatkan satu fail. Fail bersebelahan meminimumkan jumlah masa yang dikeluarkan oleh cakera keras untuk mencari data, yang meningkatkan masa muat untuk prestasi yang lebih baik. Defragmenting juga membantu meningkatkan jangka hayat cakera keras. Pemacu keras keadaan pepejal tidak boleh didefragmentasi kerana ia habis dan tidak memberikan faedah prestasi.

Kehilangan Kuasa

Komputer anda memindahkan data pada cakera keras dengan menghapusnya dan menulis semula semasa defragmentasi sistem. Sekiranya komputer kehilangan kuasa semasa proses defragmentasi, komputer boleh membiarkan sebahagian fail dihapus atau ditulis semula. Ini menyebabkan fail rosak dan mungkin tidak dapat dipulihkan. Sekiranya fail yang rosak milik program, program ini mungkin akan berhenti berfungsi sama sekali, yang boleh menjadi masalah besar jika fail tersebut tergolong dalam sistem operasi anda. Sekiranya fail sistem operasi rosak, ada kemungkinan anda perlu memasang semula sistem operasi untuk dapat menggunakan komputer lagi.

Perbezaan Kehilangan Kuasa Komputer Riba

Komputer riba mempunyai kelebihan berbanding desktop di kawasan ini kerana mereka mempunyai sandaran bateri terpasang yang boleh masuk jika komputer kehilangan kuasa melalui outlet. Namun, jika bateri komputer riba habis atau kehabisan kuasa, ia boleh menyebabkan kerosakan fail, menjadikannya risiko tambahan untuk komputer riba. Anda dapat meminimumkan risiko masalah kehilangan kuasa dengan komputer riba dengan menjalankan proses defragmentasi semasa komputer riba disambungkan ke stopkontak dan mempunyai bateri yang telah dicas.

Kerosakan Pemacu Keras

Dalam erti kata tradisional, kerosakan cakera keras bermaksud bahawa kepala pembaca secara fizikal telah merempuh piring cakera dan melanggar pemacu. Komputer riba mudah alih dan mempunyai risiko lebih besar untuk dijatuhkan, tergelincir atau disalahgunakan daripada komputer desktop pegun. Kepala pembaca cakera keras pada komputer riba diatur untuk menjauhkan diri dari piring cakera setiap kali mereka mengesan pergolakan, tetapi tidak selalu berfungsi dengan pantas untuk mengelakkan berlakunya kemalangan. Sekiranya cakera keras tergelincir semasa kepala pembaca diparkir, terdapat sedikit risiko kerosakan; namun, ketika komputer riba menjalankan defragmentasi, kepala akan bergerak secara aktif dan berisiko mengalami kemalangan tinggi akibat terkena. Anda boleh meminimumkan kemungkinan kerosakan cakera keras semasa melakukan defrag dengan meletakkan komputer riba di permukaan yang selamat dan tidak memindahkannya sepanjang proses.