Cara Menghapus Akaun dalam Buku Pantas

QuickBooks menyediakan kaedah untuk menyingkirkan akaun dari fail Pelanggan anda, tetapi cara melakukannya bergantung pada jenis akaun yang ingin anda hapus. Anda boleh membuang akaun dari Carta Akaun anda dengan menggabungkannya dengan akaun lain, menyembunyikannya atau menghapusnya sama sekali. Di samping itu, anda boleh membuang pelanggan atau pekerjaan serta akaun vendor, kecuali anda telah menggunakannya dalam transaksi atau mereka mempunyai baki terbuka. Sekiranya demikian, anda hanya boleh menyembunyikan akaun.

Carta Akaun

1

Pilih menu "Daftar" dan klik "Carta Akaun." Pastikan kedua-dua akaun berada pada tahap yang sama dalam hierarki senarai anda jika anda menggabungkan dua akaun.

2

Klik akaun yang ingin anda alih keluar. Pilih akaun yang ingin anda gabungkan jika anda memilih untuk menggabungkan dua akaun.

3

Klik butang lungsur "Akaun". Pilih "Padam" untuk menghapus akaun. Pilih "Jadikan Akaun Tidak Aktif" untuk menyembunyikan akaun. Pilih "Edit", ubah nama akaun yang ingin anda alih keluar ke akaun yang ingin digabungkan dan klik "Simpan & Tutup" untuk menggabungkan akaun.

4

Klik "Ya" pada tetingkap pengesahan.

Pelanggan

1

Pilih "Pusat Pelanggan" dan pilih tab "Pelanggan & Pekerjaan". Klik dua kali pelanggan yang ingin anda alih keluar untuk membuka menu Edit.

2

Klik "Hapus Pelanggan: Pekerjaan" untuk menghapus pelanggan. Klik "Pelanggan Tidak Aktif" untuk menyembunyikan pelanggan. Klik pada nama pelanggan yang ingin anda alih keluar dan ubah ke nama pelanggan lain yang ada untuk menggabungkan kedua-dua akaun tersebut.

3

Klik "OK" dan klik "Ya" pada tetingkap pengesahan.

Penjual

1

Pilih "Vendor Center" dan klik pada tab "Vendor". Klik dua kali vendor yang ingin anda alih keluar untuk membuka menu Edit.

2

Klik "Delete Vendor" untuk menghapus akaun vendor. Klik "Vendor Tidak Aktif" untuk menyembunyikan akaun. Klik pada nama vendor yang ingin anda alih keluar dan ubah ke nama vendor lain yang ada untuk menggabungkan kedua-dua akaun tersebut.

3

Klik "OK" dan klik "Ya" pada tetingkap pengesahan.