Cara Merakam Kuliah di MacBook Pro

Sama ada anda menonton kuliah di persidangan perniagaan atau memberi kuliah sendiri, manfaatkan mikrofon dan kamera Web MacBook Pro yang ada untuk merakam audio dan video pembesar suara. Rakam kuliah dengan MacBook Pro melalui GarageBand untuk audio dan iMovie untuk video.

Rakam Audio di GarageBand

1

Lancarkan GarageBand. Klik "Fail" dan pilih "Baru" dari menu drop-down untuk membuat projek rakaman audio baru.

2

Klik "Suara", kemudian klik butang "Pilih" untuk mengatur trek baru.

3

Masukkan nama untuk proyek baru Anda di bidang "Simpan Sebagai", dan kemudian klik butang "Buat".

4

Pilih mikrofon anda menggunakan menu tarik-turun "Sumber Input" di bahagian bawah panel Instrumen Sebenar di sebelah kanan skrin anda. Untuk menggunakan mikrofon bawaan MacBook Pro, pilih "Mono 1 (Input Built-in)." Untuk menggunakan mikrofon luaran yang telah anda pasangkan ke MacBook Pro, klik namanya pada menu tarik-turun "Sumber Input".

5

Klik "Mati" pada menu tarik-turun "Monitor" untuk mematikan pemantauan audio, kecuali jika anda merancang untuk memasang sepasang fon kepala ke MacBook Pro anda. Jika tidak, anda berisiko membuat maklum balas.

6

Letakkan MacBook Pro anda sedekat mungkin dengan pensyarah untuk merakam isyarat yang lebih jelas.

7

Klik dan seret slaid "Rakaman Tahap" sehingga anda mencapai tahap yang cukup mudah dibuat tetapi tidak memutarbelitkan isyarat. Sekiranya meter kelantangan trek bergerak dari hijau ke merah, turunkan tahap pada slaid Tahap Rakaman.

8

Klik “Control” pada menu GarageBand utama dan pastikan item menu Metronome tidak mempunyai tanda semak di sebelahnya. Jika ya, klik "Metronome" untuk membuang tanda semak.

9

Klik butang “Rakam” pekeliling merah di bahagian bawah ruang kerja GarageBand untuk merakam kuliah anda. Apabila kuliah selesai, tekan bar ruang untuk berhenti merakam. Klik "Simpan" untuk menyimpan rakaman anda.

Rakam Video di iMovie

1

Klik "Fail" dan "Projek Baru" di iMovie untuk membuat projek baru.

2

Masukkan nama untuk projek anda di bidang "Nama Projek".

3

Klik nisbah aspek dari menu tarik-turun "Nisbah Aspek".

4

Klik butang "Buat" untuk membuat projek anda.

5

Klik butang "Buka Tetingkap Import Kamera" untuk melancarkan kotak pop timbul Import Dari, yang menangkap video dari kamera bawaan MacBook Pro anda. Untuk menggunakan kamera luaran yang disambungkan ke komputer anda, klik namanya pada menu tarik-turun "Kamera" di sudut kiri bawah tetingkap Import Dari.

6

Letakkan MacBook Pro anda di dekat pensyarah dan condongkan skrin anda ke hadapan atau ke belakang sehingga pensyarah dibingkai dalam tetingkap rakaman video.

7

Tekan butang "Tangkap" untuk melancarkan kotak dialog Simpan Ke. Masukkan nama untuk video yang anda rakam di bidang Buat Acara Baru. Klik butang "Tangkap" sekali lagi untuk memulakan rakaman.

8

Klik butang "Berhenti" untuk menghentikan rakaman. Klik butang "Selesai" untuk mengimport kuliah ke iMovie, di mana anda sekarang dapat memanipulasinya seperti yang anda lakukan dengan video lain yang diimport.