Cara Menggunakan UltraVNC Melalui Internet

Kadang kala semasa anda menjalankan perniagaan kecil, maklumat yang anda perlukan tidak selalu ada di komputer yang ada di hadapan anda. Sejak berkembangnya protokol Pengkomputeran Rangkaian Maya yang meluas, senario itu menjadi halangan. Dengan memasang program seperti UltraVNC di komputer anda, anda dapat mengaksesnya dari komputer lain yang disambungkan ke Internet. Untuk menggunakan UltraVNC melalui Internet, anda harus terlebih dahulu memasang pelayan dan stesen kerja versi program UltraVNC. Pelayan menggunakan komputer yang anda mahu sambungkan, sementara pelanggan menggunakan komputer mana pun dari keinginan yang ingin anda sambungkan. Setelah dipasang dan dikonfigurasikan, anda akan dapat menggunakan UltraVNC untuk bekerja di komputer jauh anda seolah-olah berada tepat di hadapan anda.

Memasang UVNC

1

Muat turun pakej pemasangan UVNC untuk sistem anda (lihat pautan di Sumber).

2

Klik dua kali pada fail untuk membuka zip dan mulakan prosedur pemasangan. Klik "Ya" untuk menerima perjanjian lesen dan memasang UVNC. Baca nota pelepasan untuk maklumat penting. Klik "Seterusnya."

3

Klik "Next" untuk menerima jalan pemasangan lalai, atau gunakan butang "Browse" untuk menetapkan yang baru. Klik "Seterusnya."

4

Klik kotak centang untuk menentukan komponen mana yang harus dipasang pada komputer ini. Anda memerlukan pelayan UVNC yang dipasang pada komputer yang anda ingin sambungkan ke jarak jauh dan penampil UVNC untuk melihat skrin komputer jauh.

5

Klik "Next" untuk menerima lokasi lalai untuk jalan pintas program atau klik butang "Browse" untuk menetapkan sendiri. Klik "Seterusnya."

6

Klik kotak centang untuk memilih tugas tambahan yang anda mahu UltraVNC laksanakan semasa pemasangan. Yang paling penting untuk dipilih adalah "Pilih jika pelayan UltraVNC harus didaftarkan sebagai perkhidmatan sistem" dan "Pilih jika perkhidmatan UltraVNC harus dimulakan atau dimulakan semula." Klik "Seterusnya."

7

Tentukan lokasi file "Properties" dengan mengklik butang "Browse", atau klik butang "Next" untuk menerima konfigurasi lalai.

8

Semak tetapan pemasangan anda. Klik butang "Kembali" untuk melangkah kembali ke layar dan buat perubahan yang diperlukan. Apabila berpuas hati, klik "Selesai."

Menyiapkan Pelayan UltraVNC

1

Klik dua kali pada ikon pelayan UltraVNC, baik dari desktop anda atau menu Mula, untuk melancarkan program.

2

Klik kotak centang di sebelah "Terima sambungan soket."

3

Taipkan kata laluan di kotak "Kata Laluan VNC". Klik "OK."

Menggunakan UltraVNC Melalui Internet

1

Klik dua kali pada ikon penampil UltraVNC, sama ada dari desktop anda atau menu Mula, untuk melancarkan program.

2

Taipkan alamat IP atau nama host untuk pelayan UltraVNC di kotak Nama Hos.

3

Klik salah satu butang radio di bawah "Pilihan Pantas" untuk menentukan kelajuan sambungan.

4

Klik "Sambung." Apabila diminta, masukkan kata laluan untuk pelayan UltraVNC.