Cara Menangani E-mel Perniagaan

Sekiranya anda menjalankan perniagaan Internet atau merasa lebih senang berkomunikasi dengan pelanggan, pekerja dan pembekal anda melalui e-mel, masih penting untuk menggunakan format profesional. Sebilangan ahli perniagaan membuat kesalahan menyamakan komunikasi Internet dengan maklumat tidak rasmi. Cara anda menangani e-mel adalah perkara yang mudah, tetapi masih menjadi kunci kepada mesej yang diformat secara profesional. Ingatlah beberapa konsep mudah semasa anda mula menulis e-mel perniagaan anda yang seterusnya.

1

Masukkan nama penuh dan alamat e-mel penerima di buku alamat anda terlebih dahulu. Dengan cara ini, apabila anda memasukkan alamat e-mel ke dalam medan "Ke", penerima akan melihat nama penuh dan e-melnya dipaparkan. Jangan gunakan nama samaran dan pastikan untuk menggunakan huruf besar pada huruf pertama dan nama belakang.

2

Mulakan alamat e-mel dengan "Dear," "Hello" atau "Salam" jika ini adalah nota rasmi kepada kenalan baru yang agak tidak anda kenali. Anda boleh membuka dengan ucapan yang lebih tidak rasmi, seperti "Apa khabar" jika anda menulis kepada seseorang yang telah anda buat hubungan.

3

Gunakan tajuk yang sesuai (Encik, Puan, Puan atau Puan) kemudian nama belakang orang itu untuk membuka surat itu jika ini adalah hubungan tidak rasmi, seperti pelanggan baru yang anda cuba buat atau pegawai bank. Sekiranya anda mempunyai hubungan yang terjalin dengan pelanggan atau menghubungi, anda boleh menggunakan nama depannya, tetapi elakkan nama panggilan dalam e-mel perniagaan. Tambahkan koma selepas ucapan dan nama penuh, kemudian langkau sebelum menulis e-mel perniagaan anda yang selebihnya.