Cara Menetapkan Avatar di YouTube

Sekiranya perniagaan anda mempunyai saluran YouTube sendiri, anda boleh menggunakan gambar avatar yang menunjukkan logo syarikat anda atau mewakili produk atau perkhidmatan yang ditawarkan syarikat. Selain itu, anda boleh menggunakan avatar yang berbeza untuk setiap saluran jika anda mempunyai banyak akaun YouTube untuk tujuan perniagaan tertentu. Avatar tidak hanya muncul di saluran syarikat anda tetapi juga dipaparkan pada komen dan hasil carian di laman web ini. YouTube menyokong penggunaan gambar GIF JPG, BMP, PNG atau bukan animasi, dan memangkas semua gambar yang tidak berbentuk segi empat sama.

1

Log masuk ke akaun YouTube anda. Klik menu yang menyatakan nama profil anda dan kemudian klik "Saluran Saya" dalam senarai pilihan.

2

Klik butang "Tetapan Saluran". Klik "Pilih Fail" di bahagian Avatar pada tab Rupa. Cari gambar di komputer anda dan tekan "Enter" untuk memuat naiknya. Sekiranya sebelumnya anda menetapkan avatar, anda perlu mengklik "Buang" untuk mendapatkan butang "Pilih Fail".

3

Klik "Selesai Mengedit" untuk menyimpan avatar baru atau klik "Batal" untuk kembali ke yang lama. Anda juga boleh mengklik "Buang" untuk mencuba gambar lain.