Cara Mengira Formula Jumlah Jam di Excel

Sebagai program perisian spreadsheet, Microsoft Excel mempunyai banyak ciri berguna untuk produktiviti perniagaan kecil. Yang utama adalah kemampuan menggunakan formula untuk membuat pelbagai pengiraan dengan data dalam sel yang berbeza. Oleh kerana pentingnya jam, gaji, gaji setiap jam dan kerja lebih masa yang boleh ditagih, pekerja dan pengurus harus membiasakan diri untuk mengira jumlah jam di Excel untuk tujuan perancangan dan pelaporan.

Tambah Lajur Jam Masa

Anda boleh menggunakan Excel untuk mencatat waktu pekerja masuk dan keluar bekerja menggunakan Excel. Anda boleh meminta pekerja menambah jam di Excel ke spreadsheet secara langsung semasa mereka masuk dan keluar atau menggunakan program untuk menyimpan dan memanipulasi data masa dari sumber lain, sama ada program penjejakan masa atau jam pukulan fizikal.

Untuk mengatur lajur untuk melacak data masa, klik di sel A1 dan ketik "Jam Masuk." Klik di B1 dan taip "Clock Out." Klik di C1 dan taip "Jumlah Jam." Lajur ini akan digunakan untuk melabel data jam masuk dan jam keluar, serta jumlah jam setiap pergeseran. Sudah tentu, anda boleh menamakan semula mengikut kehendak anda jika anda rasa bahasa lain lebih jelas.

Menjejaki Waktu Berbilang Pekerja

Sekiranya anda mengesan waktu berbilang pekerja, anda boleh menambahkan lajur untuk menunjukkan pekerja mana baris yang dimiliki atau meletakkan setiap pekerja di tabnya sendiri pada spreadsheet atau memiliki fail spreadsheet sepenuhnya. Sekiranya anda merancang agar pekerja mencatat masa mereka sendiri dalam spreadsheet dan menyerahkannya sebagai lembaran waktu dengan kalkulator masa terbina dalam Excel, menggunakan spreadsheet yang berasingan mungkin merupakan penyelesaian termudah. Kemudian, anda boleh menyebarkan templat spreadsheet kepada setiap pekerja untuk mengesan jam kerjanya, atau mengimport data dari alat pengesanan masa luaran.

Gunakan Jam 24 Jam

Kerana kedua siang dan tengah malam dapat dinyatakan pada pukul 12:00, untuk mengelakkan kesalahan pengiraan, ubah semua waktu "Jam Masuk" dan "Jam Keluar" ke format 24 jam, kadang-kadang disebut sebagai waktu ketenteraan. Terapkan format ini ke semua lajur sel data masa dalam jadual ini.

Untuk melakukannya, pilih lajur yang dimaksudkan dengan mengklik bahagian atasnya atau memilih sel secara individu. Tahan kekunci kawalan pada papan kekunci anda sambil mengklik untuk memilih beberapa lajur atau sel sekaligus. Kemudian, klik tab "Laman Utama" di menu pita di bahagian atas skrin. Klik butang pop timbul di sebelah kata "Nombor" untuk membuka pilihan pemformatan.

Di bawah "Kategori", pilih "Masa." Kemudian, pilih pilihan yang memaparkan tarikh dan waktu dalam format 24 jam yang akan jelas bagi anda dan sesiapa sahaja yang bekerja dengan spreadsheet anda. Klik "OK."

Masukkan Formula Masa dalam Excel

Untuk mengira perbezaan antara waktu "Jam Dalam" dan waktu "Jam Keluar", ketik tanda sama dengan (=) di sel di bawah label "Jumlah Jam" (C2), klik pada sel "Jam Keluar" di sebelah kiri , ketik tanda tolak (-), klik pada sel "Jam Dalam" di sebelah kiri dan tekan "Enter." Pastikan untuk menyalin formula ini di lajur sehingga peralihan tambahan pada baris lain juga akan dikira. Klik garis bawah sel dan seret ke bawah lajur untuk menyalinnya.

Perhatikan bahawa formula penjumlahan tambahan (= SUM) dapat digunakan untuk menambahkan setiap jumlah pergeseran individu untuk jumlah kumulatif. Anda selalunya ingin menjumlahkan setiap lajur untuk melihat jumlah jam bekerja.

Uji formula dan Verifikasi Pemformatan

Masukkan data ujian untuk mengesahkan sel berorientasi dengan betul dan rumus berfungsi seperti yang diharapkan. Contohnya, jika waktu "Jam Masuk" adalah 14:00 dan waktu "Jam Keluar" adalah 18:30, "Jumlah Jam" mestilah 4.5.