Apa yang menyebabkan kelantangan komputer tiba-tiba menjadi bisu?

Sama ada anda membuat persembahan atau mahukan muzik untuk pejabat, isyarat audio yang tidak boleh dipercayai tidak profesional dan menjengkelkan. Sejumlah senario boleh menyebabkan kelantangan komputer anda tiba-tiba kelihatan membungkam sendiri. Anda boleh melakukan beberapa prosedur penyelesaian masalah untuk mendiagnosis dan memperbaiki kebanyakan masalah audio di komputer syarikat anda.

Penyelesaian Masalah Audio Asas

Sebelum melakukan penyelesaian masalah yang lebih maju, periksa penyebab asasnya terlebih dahulu. Sahkan bahawa pembesar suara dan alat dengar anda disambungkan dengan kuat ke port output audio di komputer anda. Sekiranya terdapat butang bisu pada papan kekunci, pembesar suara atau alat dengar anda, tekan butang itu untuk memastikan anda tidak mematikan audio anda secara tidak sengaja. Untuk mengesahkan bahawa audio sistem anda tidak disenyapkan, geser penunjuk tetikus anda ke sudut kanan atas skrin, klik "Tetapan" dan klik "Kawalan Volume." Sekiranya anda menonton video atau mendengar muzik dalam program multimedia khusus, buka kawalan suaranya yang berdedikasi dan pastikan kelantangan tidak disenyapkan di sana.

Uji Main balik Peranti pada Komputer Lain

Untuk menentukan sama ada kekurangan suara anda berkaitan dengan komputer anda sendiri atau peranti main balik audio anda, cabut plag peranti main balik anda dan sambungkan ke komputer lain. Teknik ini hanya digunakan untuk pembesar suara luaran dan fon kepala. Sekiranya masalah berlanjutan ketika pembesar suara atau fon kepala disambungkan ke komputer lain, maka pembesar suara atau fon kepala tidak berfungsi dan perlu diperbaiki atau diganti.

Pembesar suara dan alat dengar tanpa wayar

Sekiranya anda mendengar audio melalui fon kepala atau pembesar suara tanpa wayar, periksa baterinya. Apabila bateri mula kehilangan cas, kemampuan mereka untuk menghantar audio terhambat. Periksa juga bateri di unit asas; jika pangkalannya digerakkan oleh kabel AC, pastikan kabel dimasukkan dengan betul ke soket kuasa yang berfungsi. Perlu diingat juga bahawa semua peranti Bluetooth mempunyai jarak maksimum sekitar 33 kaki. Mencuba menggunakan peranti Bluetooth pada had luar jangkauan ini dapat menyebabkan gangguan audio, menjadikannya seolah-olah pembesar suara atau fon kepala anda diredam.

Alat Diagnostik Audio Microsoft

Sekiranya tiada penyelesaian di atas menyelesaikan masalah anda, manfaatkan alat diagnostik audio automatik Microsoft (pautan di Sumber). Alat percuma ini menganalisis komputer anda untuk menentukan sama ada peranti main balik dikonfigurasi dengan betul dan sama ada pemacu audio komputer anda terkini. Sekiranya pemacu anda sudah usang, alat ini akan meminta anda memperbaruinya.

Penafian Versi

Maklumat dalam artikel ini berlaku untuk komputer yang menjalankan sistem operasi Windows 8. Ia mungkin sedikit berbeza atau ketara dengan versi atau produk lain.