Apa maksud Red pada Skype?

Pelbagai ikon pada antara muka Skype mempunyai makna yang berbeza, bergantung pada warna ikon dan simbolnya. Salah satu ikon merah utama di Skype adalah ikon Jangan Ganggu, yang berfungsi sebagai pilihan status di bawah menu drop-down Change my Status. Selain itu, warna merah digunakan untuk butang Tamatkan Panggilan, dan juga untuk menunjukkan kegagalan penghantaran pesanan segera.

Jangan ganggu

Di Skype, anda mempunyai kemampuan untuk mengubah status anda untuk memberi tahu kenalan Skype anda sama ada anda ada atau tidak. Ikon status lalai utama adalah ikon Dalam Talian hijau, yang mempunyai tanda semak. Ini menunjukkan kepada kenalan Skype bahawa anda boleh dihubungi secara bebas. Ikon Do Not Disturb berwarna merah, sebaliknya, memberitahu kenalan Skype bahawa anda aktif di Skype tetapi tidak mahu dihubungi. Apabila pengguna menetapkan statusnya ke Jangan Ganggu, anda masih boleh memanggilnya atau menghantar mesej kepada mereka, tetapi dia tidak akan diberitahu dengan suara.

Menetapkan Status Jangan Ganggu

Sekiranya anda ingin menetapkan status Skype anda ke Jangan Ganggu, anda boleh melakukannya terus dari panel sebelah kiri di tetingkap Skype anda. Di sebelah nama anda, anda akan melihat ikon hijau dengan tanda semak yang menunjukkan bahawa anda sedang dalam Talian. Klik pada ikon dan pilih ikon Jangan Ganggu merah di menu lungsur. Selepas anda menukar status anda, semua kenalan Skype dalam talian anda akan melihat ikon merah di tab Kenalan mereka.

Butang Panggilan Akhir

Ikon merah lain yang sering anda lihat di Skype ialah butang Tamatkan Panggilan. Butang Tamat Panggilan terdiri daripada ikon telefon berwarna merah menghadap ke bawah. Seperti yang ditunjukkan oleh ikon, jika anda menekan butang semasa panggilan, anda akan menutup telefon. Semasa anda menghubungi kenalan dan semasa anda melakukan panggilan, ikon muncul di tetingkap panggilan anda dan juga di sebelah kenalan dengan siapa anda bercakap di tab Kenalan anda.

Tanda Tanda Amaran

Ikon tanda seru merah muncul sebagai pemberitahuan di tetingkap sembang Skype anda jika anda telah mengirim pesan segera yang gagal sampai ke penerima yang dimaksudkan. Semasa anda menghantar mesej sembang, Skype berusaha selama 24 jam berikutnya untuk menyampaikan mesej yang anda hantar. Sekiranya Skype tidak dapat menghubungi penerima mesej, tanda seru muncul di sebelah mesej segera yang anda cuba hantarkan, memberitahu anda bahawa Skype tidak dapat berhubung dengan pengguna yang anda tentukan.