Cara Mengurangkan Ukuran Halaman untuk Mencetak dalam Microsoft Word

Terdapat dua cara untuk mengawal saiz halaman dokumen bercetak Microsoft Word anda. Cara pertama memerlukan mengubah konfigurasi penyediaan halaman. Anda juga dapat memperkecil ukuran dokumen anda di kotak dialog pencetak, yang tidak menyesuaikan ukuran keseluruhan dokumen tetapi hanya mengecilkan output sehingga sesuai dengan kertas.

Penyediaan Halaman

Dialog Penyediaan Halaman memberi anda pelbagai ukuran kertas standard sehingga anda dapat mengurangkan dimensi dokumen anda. Anda dapat menggunakan menu ini untuk menyesuaikan margin anda - yang, apabila ukuran kertas anda lebih kecil, membantu anda memaksimumkan ruang kosong yang ada di halaman. Untuk melancarkan menu, pilih "Tata Letak Halaman", klik "Saiz" dan pilih "Lebih Banyak Ukuran Kertas."

Dialog Pencetak

Sekiranya anda lebih suka membiarkan dokumen anda berukuran pada dimensi asalnya yang ditetapkan tetapi ingin mengecilkannya agar sesuai dengan sehelai kertas yang lebih kecil, gunakan kotak dialog pencetak dan bukannya pilihan penyediaan halaman. Untuk sampai ke sana, pilih "Fail" dan kemudian "Cetak." Gunakan senarai drop-down "Sale to Paper Size" untuk menentukan dimensi kertas yang anda inginkan dan klik "OK" untuk mencetak.