Cara Melaporkan Hutang Lapuk ke Biro Kredit

Sebagai pemilik perniagaan, anda akan bertemu pelanggan dan pelanggan secara berkala yang tidak membayar bil atau invois mereka. Melaporkan hutang kepada biro kredit mungkin merupakan pilihan, tetapi ada batasan pada jenis bisnis yang dapat langsung mengajukan laporan dengan biro kredit pengguna.

Bagaimana Biro Kredit Berfungsi

Biro kredit adalah perniagaan swasta dan pihak ketiga yang menyediakan perkhidmatan pelaporan kredit. Syarikat-syarikat ini menggunakan rekod awam dan juga laporan dari perniagaan untuk menyusun sejarah kredit untuk individu dan perniagaan.

Sejarah dan pelaporan kredit pengguna dan perniagaan membantu perniagaan kecil dalam beberapa cara. Pertama, anda boleh menyemak laporan kredit untuk menentukan sama ada anda ingin memberikan kredit kepada perniagaan atau pelanggan individu. Kedua, ancaman dilaporkan kepada biro kredit adalah dorongan kepada individu dan perniagaan untuk membayar bil mereka tepat pada waktunya.

Biro Kredit Pelanggan berbanding Perniagaan dengan Perniagaan

Di Amerika Syarikat, tiga biro kredit pengguna utama adalah Experian, Equifax dan TransUnion. Biro ini mengesan tingkah laku kredit individu.

Biro kredit perniagaan ke perniagaan serupa dengan biro kredit pengguna: Perniagaan memberikan maklumat mengenai seberapa cepat syarikat membayar hutang mereka. Dun & Bradstreet mungkin biro kredit B2B yang paling terkenal, walaupun beberapa agensi pengguna, seperti Experian, juga telah membuka agensi pelaporan perniagaan.

Untuk melaporkan hutang lapuk atau amalan pembayaran balik yang perlahan kepada biro kredit pengguna atau perniagaan, anda perlu dikenali sebagai penyedia data oleh biro atau biro yang ingin anda laporkan.

Menjadi Penyedia Data

Oleh kerana pelaporan kredit boleh memberi kesan yang signifikan terhadap perniagaan atau kehidupan pengguna individu, biro kredit mengehadkan siapa yang dapat memberikan maklumat yang disertakan dalam laporan.

Biro Kredit Pengguna

Akta Pelaporan Kredit Adil persekutuan dan undang-undang lain yang mengatur ketepatan laporan kredit menetapkan hukuman yang tegas untuk biro kredit pengguna yang memberikan maklumat yang tidak tepat dalam laporan mereka. Hasilnya, biro kredit sangat berhati-hati dengan jenis perniagaan apa yang mereka izinkan untuk menjadi penyedia data.

Setiap biro kredit mempunyai standard tersendiri untuk menyetujui penyedia data. Masalah yang boleh dipertimbangkan termasuk ukuran perniagaan anda, berapa lama anda beroperasi dan standard keselamatan di seluruh organisasi anda. Dalam banyak kes, perniagaan kecil tidak memenuhi kriteria ini dan tidak dapat menjadi penyedia data sendiri.

Biro Perniagaan-ke-Perniagaan

Undang-Undang Pelaporan Kredit yang Adil tidak berlaku untuk biro kredit perniagaan ke perniagaan dan, sebagai hasilnya, menjadi penyedia data mungkin merupakan proses yang lebih mudah. Namun, anda mungkin perlu menyerahkan sejumlah maklumat kepada biro kredit perniagaan-ke-perniagaan, sesuatu yang mungkin anda tidak merasa selesa.

Petua

Oleh kerana tidak ada satu standard untuk menjadi penyedia data, ada baiknya anda menghubungi biro kredit secara langsung untuk mengetahui tentang polisi. Perlu diingat bahawa jika anda diluluskan untuk memberikan data kepada biro, anda akan diminta untuk mematuhi setiap panduan biro dan mungkin akan dipertanggungjawabkan jika maklumat anda tidak benar. Sekiranya anda tidak selesa dengan risiko seperti ini, menjadi penyedia data mungkin tidak sesuai dengan kepentingan perniagaan anda.

Alternatif untuk Pelaporan Biro Kredit

Sekiranya anda tidak memenuhi syarat untuk menjadi perabot data kepada biro kredit, atau hanya memilih untuk tidak melalui proses tersebut, anda masih mempunyai pilihan jika anda ingin mengambil tindakan terhadap penghutang.

Rujuk Agensi Pengumpulan

Pilihan pertama anda adalah merujuk akaun ke agensi pengumpulan. Agensi pemungutan adalah perniagaan pihak ketiga yang memungut hutang bagi pihak perniagaan.

Agen pengumpulan biasanya beroperasi dengan satu daripada dua cara: Agensi boleh memulakan aktiviti kutipan bagi pihak anda dan mengambil peratusan wang yang dikumpulkan sebagai komisen. Sebilangan pemungut hutang juga merupakan pembeli hutang. Ini bermaksud bahawa mereka akan membayar anda terlebih dahulu untuk membayar hutang tersebut dan mengambil alih sepenuhnya sebelum memulakan aktiviti kutipan.

Agensi pengumpulan sering menjadi penyedia data biro kredit. Ini bermaksud bahawa agensi pengutipan kemungkinan akan melaporkan hutang tersebut kepada satu atau lebih biro kredit.

Kejar Hutang di Mahkamah

Pilihan lain adalah untuk menuntut penghutang di mahkamah. Walaupun ini boleh menjadi proses yang mahal dan panjang, ia mempunyai beberapa kelebihan. Pertama sekali, tindakan mudah mengemukakan tuntutan boleh meyakinkan penghutang untuk menghubungi dan mengatur untuk melunaskan hutang atau menyelesaikan penyelesaian yang boleh dipersetujui bersama.

Sekiranya anda pergi ke mahkamah dan memenangkan penghakiman, dua perkara akan berlaku. Pertama, penghakiman itu menjadi sebahagian daripada rekod awam dan akan muncul dalam laporan kredit penghutang. Kedua, penghakiman memberi anda alat kutipan tambahan, seperti dapat mengumpulkan gaji penghutang, memungut akaun bank dan merampas aset. Lama kelamaan, anda mungkin dapat mengembalikan sebahagian atau semua kerugian anda.