Menukar Warna Font dalam GIMP

Antara muka pengguna GIMP menyebarkan alat penyuntingan gambar ke tetingkap yang berasingan, memungkinkan pengguna memanipulasi ruang kerja untuk memenuhi keperluan mereka. Perniagaan yang menggunakan GIMP sebagai alternatif yang menjimatkan kos daripada perisian penyuntingan gambar premium, seperti Adobe Photoshop, mungkin mendapati pekerjanya menghadapi kurva pembelajaran dengan antara muka pengguna. Lokasi alat penyuntingan tidak selalu intuitif, dan pengguna secara tidak sengaja dapat menutup tetingkap atau tab yang berisi alat yang diperlukan untuk mengedit proyek, seperti Alat Teks. Setelah pengguna mengetahui di mana mencari Alat Teks, mereka akan mendapati perubahan warna teks di GIMP sama dengan mengubah warna teks di perisian lain.

1

Buka projek anda di GIMP dan pilih Alat Teks, yang mempunyai ikon "A", di Kotak Alat. Sekiranya Kotak Alat anda tidak terbuka, klik "Alat" di bar menu dan kemudian "Kotak Alat Baru." Tab "Pilihan Alat", yang memiliki semua kontrol untuk Alat Teks, harus muncul di Kotak Alat atau di jendela yang terpisah.

2

Klik "Windows" di bar alat, pilih "Dialog Dockable" dan kemudian "Pilihan Alat" jika tab "Pilihan Alat" tidak terbuka di layar.

3

Klik dan tahan butang tetikus di ruang kerja, seret tetikus untuk membuat kotak teks, dan kemudian lepaskan butang tetikus. Sekiranya anda ingin menukar teks yang sudah ada di ruang kerja, klik teks untuk menyorot kotak teks.

4

Klik kotak di sebelah "Warna" di tab Pilihan Alat, dan kemudian pilih warna yang ingin anda gunakan untuk teks. Sekiranya anda mengubah teks yang sudah ada di layar, warnanya akan segera berubah.

5

Ketik kotak teks untuk melihat teks dengan warna yang dipilih.