Adakah Microsoft Office 2010 berfungsi pada Windows 8?

Microsoft Office 2010 dibuat sebelum peluncuran Windows 8. Seperti semua produknya, Microsoft mengekalkan keserasian produk Office melalui beberapa versi sistem operasi. Office 2010 berfungsi dengan Windows 8 yang baru, tetapi ada batasan.

Keserasian Keseluruhan

Microsoft Office 2010 berfungsi dengan Windows 8. versi 64 dan 32-bit. Ini berlaku untuk semua produk individu di Office, termasuk OneNote, Outlook, Word dan Excel. Satu-satunya ketidaksesuaian dengan Microsoft Office 2010 datang dari versi 64-bit Windows XP dan Windows Server 2003.

SkyDrive Adalah Had

Menggunakan Office 2010 pada sistem Windows 8 meminimumkan beberapa keupayaan. Microsoft SkyDrive, jawapan syarikat untuk penyimpanan awan, disatukan ke versi Office yang lebih baru. Menggunakan SkyDrive bukan sahaja memungkinkan anda menyimpan fail di luar komputer Windows 8 anda, tetapi juga memungkinkan anda untuk menyalurkan salinan Office anda yang sah ke komputer lain. Selanjutnya, SkyDrive menjadikan fail anda serasi dengan komputer Mac dan peranti lain. Office 2010 tidak mempunyai keupayaan SkyDrive bersepadu.

Kehilangan Integrasi Aplikasi

Windows 8 memanfaatkan trend aplikasi yang semakin meningkat. Aplikasi, seperti pendahulunya yang dipasang di hard disk, memperluas jangkauan pembelian perisian anda dengan membolehkan anda menyegerakkannya di PC dan peranti yang berbeza. Pelayan Microsoft Exchange terbaru bahkan membolehkan anda menyebarkan aplikasi ke seluruh organisasi melalui Outlook versi terkini. Microsoft Office 2010 gagal memanfaatkan seni bina yang berpusat pada aplikasi ini, dan sebaliknya anda mesti memasang satu lesen pada setiap PC Windows 8 tempat anda ingin bekerja.

Tanpa Sentuhan

Sebilangan besar reka bentuk dan kepintaran Windows 8 dibina berdasarkan dunia skrin sentuh. Sekiranya anda menggunakan peranti layar sentuh, jangan harap Office 2010 bertindak balas terhadap isyarat sentuhan yang berguna. Gerakan ini, seperti mencubit jari anda untuk memperbesar dokumen, tidak tersedia di Office 2010. Hanya dengan menaik taraf ke Office 2013 anda dapat menggunakan skrin sentuh sepenuhnya di Windows 8.