Cara Menentukan Pemacu Kos

Pemacu kos adalah elemen perniagaan yang menyebabkan kos overhed terhadap barang yang dikeluarkan atau perkhidmatan yang disediakan. Sebilangan pemacu kos adalah mustahak dan tidak dapat ditukar sementara yang lain meletakkan kos overhed yang tinggi daripada yang diperlukan berbanding pengeluaran. Pemacu kos yang tidak perlu ini akhirnya menurunkan margin dan hasil yang dihasilkan.

Mencari Pemacu Kos

Sebelum anda dapat menentukan pemacu kos, anda mesti mencari objek kos terlebih dahulu . Ini adalah titik sebenar kos yang dikeluarkan dan aktiviti yang menimbulkan kos. Contohnya, jika anda menghasilkan produk yang memerlukan sebutan bahan berbahaya untuk pengangkutan, anda akan dikenakan bayaran untuk mengangkut bahan tersebut di jalan raya awam.

Bayaran ini adalah objek kos, dan sukar untuk menyebarkan kos tersebut ke seluruh perniagaan, kerana turun naik, berdasarkan tahap aktiviti pengeluaran dan pengangkutan. Kegiatan ini mengubah perbelanjaan anda dan bertindak sebagai pemacu kos yang menyesuaikan kos pengeluaran dan membawa produk ke pasaran.

Pada asasnya, setiap kos normal yang dikeluarkan dari awal pengeluaran hingga produk siap termasuk dalam kategori pemacu kos. Ini agak berbeza, berdasarkan model perniagaan, tetapi banyak syarikat pembuatan mempunyai pemacu kos yang serupa, seperti membeli bahan mentah dan memasang produk. Kos ini hampir selalu berulang dan diperlukan untuk mengendalikan bahagian pengeluaran perniagaan.

Tentukan Nilai Pengekosan Berdasarkan Aktiviti

Nombor sukar yang diletakkan pada setiap aktiviti selalu berubah. Dalam kebanyakan kes, pemacu kos meningkat dengan sewajarnya, kerana lebih banyak unit dihasilkan dan perniagaan hanya akan memasukkan kos ini ke struktur overhed mereka.

Kenaikan kos adalah relatif dan tidak akan menaikkan harga setiap unit, kerana berfungsi secara relatif. Dalam beberapa kes, pemacu kos tidak stabil dan tidak meningkat seiring dengan peningkatan pengeluaran. Perniagaan ini mungkin tidak memerlukan kakitangan tambahan untuk meningkatkan pengeluaran, dan kos mereka benar-benar menurun , ketika pengeluaran meningkat.

Pilih Kategori Berasaskan Aktiviti

Semasa menentukan pemacu kos dalam perniagaan, tetapkannya ke dalam kategori yang berbeza berdasarkan aktiviti tersebut. Salah satu pemacu kos berdasarkan aktiviti biasa adalah membeli bahan . Pengeluaran tidak mungkin dilakukan tanpa bahan mentah dan ini adalah aktiviti yang akan selalu mempengaruhi struktur overhed.

Aktiviti lain yang biasa dilakukan ialah membeli peralatan dan mesin . Setiap mesin mampu menghasilkan sejumlah unit tertentu dalam jangka masa tertentu. Untuk menambah bilangan itu, mesin tambahan mesti memasukkan persamaan pemacu kos. Pengeluaran sebenar dan pemeriksaan produk akhir juga merupakan pemacu aktiviti biasa yang mempengaruhi kos.

Semasa menentukan nilai setiap aktiviti, perniagaan mesti menilai kos pada pengiraan per unit, bila mungkin.

Menghilangkan Pemacu Kos yang Tidak Perlu

Sebilangan besar pemacu kos tidak dapat dihilangkan, tanpa memberi kesan serius kepada perniagaan. Proses pengeluaran adalah satu bidang di mana teknologi secara semula jadi mempengaruhi formula pengekosan berdasarkan aktiviti.

Automasi pada dasarnya mengambil kos pengeluaran berdasarkan aktiviti pengeluaran dan membuang unsur manusia. Ini pada asasnya menjadikan pengeluaran dan peralatan sama. Kos operasi dan penyelenggaraan peralatan jatuh ke dalam baldi yang sama dengan pengeluaran, apabila automatik. Sebarang pemasangan langsung adalah pemacu kos aktiviti baru.

Salah satu fokus utama kebanyakan syarikat pembuatan adalah analisis mendalam mengenai aktiviti ini dalam usaha menjadikannya lebih cekap. Mengurangkan overhead yang berkaitan dengan setiap pemacu kos menghasilkan margin yang lebih tinggi pada produk sebenar, dan syarikat akan mendapat keuntungan dengan peningkatan pendapatan.