Bagaimana saya mendapat lesen untuk Syarikat Bergerak?

Syarikat bergerak mengangkut trak dan kontena besar untuk pengguna yang bergerak antara negeri atau intrastate, dan mereka mesti menjaga pendaftaran, lesen dan izin yang betul. Lesen syarikat bergerak memerlukan memenuhi piawaian dan peraturan Pentadbiran Pengangkutan Keselamatan Pengangkutan Motor (DOT) dan Federal Motor Carrier Safety (FMCSA).

Sebelum Proses Lesen

Dapatkan pendaftaran perniagaan negeri dan keperluan perniagaan am yang betul. Ini termasuk mendaftar dengan setiausaha negara, mendapatkan nombor pengenalan cukai persekutuan, dan mendapatkan tanggungjawab umum dan polisi insurans kenderaan komersial.

Pastikan bahawa tanggungjawab meliputi item dalam perjalanan dalam apa yang disebut sebagai dasar laut dalam. Anda memerlukan liabiliti dan insurans kargo dari $ 750,000 hingga $ 5,000,000. Anda juga memerlukan jaminan dengan harga $ 75,000. Maklumat ini diperlukan semasa anda memohon lesen.

Dapatkan Nombor DOT AS

Anda diminta untuk mendapatkan nombor Jabatan Pengangkutan AS sebagai syarikat bergerak. Lori bergerak biasanya memenuhi lebih daripada satu syarat untuk memerlukan nombor DOT AS. Mereka terlibat dalam perdagangan antara negeri, dan mereka sering mempunyai berat gabungan lebih dari 10,001 paun.

Dapatkan nombor melalui Sistem Pendaftaran Bersatu yang terdapat di laman web DOT AS atau laman web FMCSA. Beberapa syarikat mungkin juga memerlukan nombor MC - Kuasa untuk Beroperasi - jika mereka mengangkut apa-apa selain kargo yang tidak dikawal selia secara federal. Sebilangan besar syarikat bergerak tidak termasuk dalam kategori ini, tetapi anda harus mengesahkan kargo.

Proses Permohonan FMCSA

Pentadbiran Keselamatan Pembawa Motor Persekutuan mempunyai pemprosesan aplikasi dalam talian. Setelah anda mempunyai nombor DOT AS dan memenuhi syarat insurans, lengkapkan permohonan dalam talian. Berikan maklumat insurans, bon dan DOT AS bersama dengan pendaftaran trak. Mengkaji apa-apa keperluan kerajaan negeri atau tempatan yang mungkin selain pendaftaran FMCSA.

Program Jaminan Keselamatan Peserta Baru

Daftar dalam Program Jaminan Keselamatan Peserta Baru. Ini adalah program percubaan selama 18 bulan di mana peserta baru mesti menyimpan rekod pengangkutan yang selamat, menyerahkan kepada audit keselamatan dan menyelesaikan semua dokumen dan pemeriksaan tepat pada masanya. Daftar menggunakan Borang MCS-150, Laporan Pengenalan Pembawa Motor Gabungan melalui FMCSA.

Membangunkan Program Pemeriksaan Pemandu

Mencegah kegagalan dengan membuat pemeriksaan dadah secara rawak dan program audit pemandu yang sah. Anda secara automatik gagal dalam pemeriksaan jika anda tidak mempunyai program ujian dadah secara rawak dan pemandu anda dianggap tidak mempunyai kuasa memandu yang betul seperti lesen yang digantung, dicabut atau tamat tempoh.

Perlesenan DOT Kekal

Setelah berjaya menyelesaikan Program Jaminan Keselamatan Peserta Baru, anda akan menerima pendaftaran DOT AS tetap. Pastikan anda menyimpan maklumat anda dengan DOT termasuk pekerja baru, kenderaan dan sebarang perubahan nama dalam perniagaan atau pemilikannya.