Cara Menggunakan Editor Skrip pada Mac

Mac OS menawarkan AppleScript sebagai alat automasi yang kuat yang dapat Anda gunakan untuk berkongsi data di antara aplikasi dan mengubah tugas pengurusan fail yang kompleks menjadi program klik tunggal. Pertama kali dilaksanakan pada tahun 1992, ketika Sistem 7.1 memerintah perkakasan Apple, sistem operasi yang dipasang dari disket dan pemproses PowerPC belum memulai debutnya, AppleScript menjadi andalan dalam penerbitan automasi. Sekiranya anda baru mula bereksperimen dengan AppleScript sebagai cara untuk mempercepat proses perniagaan, Editor Skrip - dijuluki Editor AppleScript di Mac OS X 10.7 Lion - memberikan sokongan terbina dalam untuk pembuatan dan pengujian skrip.

1

Buka folder "Aplikasi" dan klik dua kali pada folder "AppleScript". Klik dua kali pada ikon "Editor Skrip" atau "Editor AppleScript" untuk melancarkan program.

2

Buka menu "File" dan pilih "Open Dictionary" untuk membaca sumber skrip yang tersedia melalui aplikasi tertentu. Sekiranya program yang anda pilih tidak berjalan ketika anda memilihnya, ia akan dilancarkan sehingga dapat memaparkan kamus di tetingkap terapung.

3

Kaji sumber yang ditawarkan oleh program yang anda minati dalam skrip. Perhatikan bahawa kata kerja - perintah satu kata atau beberapa kata yang dapat anda skrip - muncul didahului oleh huruf "C" dalam lingkaran biru, sedangkan sifat objek muncul didahului oleh "C" di kotak ungu.

4

Klik pada salah satu rangkaian perintah dan objek untuk memeriksa perincian sifat yang masing-masing tawarkan. Gunakan butang Lihat di bahagian atas tetingkap kamus untuk beralih di antara suite, pandangan penahanan atau warisan. Paparan "Containment" menunjukkan kepada anda objek dan sifat yang dapat diprogram milik aset mana. Sebagai contoh, dokumen membentuk atribut aplikasi, sedangkan lapisan membentuk atribut dokumen. Pandangan "Warisan" menunjukkan bagaimana objek memperoleh sifatnya dari kelas yang lebih besar dan lebih umum yang menyertakannya. Klik pada pautan dalam senarai kamus untuk beralih ke istilah yang berkaitan.

5

Eksperimen dengan fungsi Rekod di tetingkap skrip. Klik pada butang "Rakam" dan laksanakan tugas di Finder atau aplikasi. Kembali ke Editor Skrip apabila anda menyelesaikan tugas dan klik pada butang "Berhenti". Kaji hasil yang dicatat dan lihat bagaimana - atau jika - tindakan yang anda lakukan muncul dalam bahasa skrip. Walaupun anda dapat merakam banyak tugas dalam Editor Skrip, banyak tugas lain tidak muncul dalam bentuk rakaman.

6

Tulis blok memberitahu yang ditujukan pada aplikasi dan bereksperimen dengan keupayaan untuk mengotomatisasi fungsinya. Untuk menangani perintah skrip ke program, ketik

memberitahu aplikasi "[nama program]" akhir memberitahu

dan letakkan perintah yang anda arahkan ke aplikasi pada baris di dalam blok ceritakan.

7

Klik pada butang "Kompilasi" untuk memberitahu AppleScript untuk menyiapkan kod anda untuk pelaksanaan. Teks di tetingkap skrip berubah dari semua hitam untuk memasukkan penekanan yang menonjolkan kata kerja, kata benda dan kod, sambil mengekalkan pemboleh ubah dan data lain dalam warna hitam.

8

Simpan skrip anda yang disusun dalam format skrip atau sebagai aplikasi yang dapat dijalankan yang dapat berjalan tanpa Editor Skrip aktif. Sekiranya skrip anda tidak dapat dikompilasi kerana ralat, anda belum dapat menelusuri, simpan dalam format teks.