Cara Memberi Kredit Hak Cipta

Apabila anda menggunakan sebahagian daripada karya orang lain, adalah penting untuk memberi kredit hak cipta secara sah dan beretika. Memberi kredit yang tepat sangat penting ketika anda menggunakan bahan berhak cipta untuk mendapatkan keuntungan sebagai bagian dari perniagaan anda, kerana anda mungkin akan dituntut atas pelanggaran hak cipta. Kesalahpahaman umum bahawa hanya memberi kredit sudah cukup untuk mengelakkan pelanggaran hak cipta tetapi ini tidak berlaku. Anda mesti mempertimbangkan bahagian karya berhak cipta yang anda gunakan dan pastikan anda memberikan kredit hak cipta dengan cara yang betul.

Kenalpasti Pemilik Hak Cipta

Cari nama pemilik hak cipta; inilah orang atau entiti yang harus anda puji Anda biasanya dapat mencari pemilik hak cipta setelah simbol hak cipta (©) di awal atau akhir karya. Sekiranya anda tidak dapat menemukan pemilik hak cipta dalam karya itu sendiri, hubungi seseorang yang berkaitan dengan karya tersebut dan minta maklumat hak cipta. Contohnya, hantarkan e-mel ke alamat yang tertera di laman web atau hubungi penerbit buku.

Tentukan Penggunaan Anda

Tentukan berapa banyak kerja yang akan anda gunakan dan untuk tujuan apa. Sebilangan kecil karya berhak cipta yang digunakan untuk tujuan komen, kritikan atau parodi dianggap sebagai penggunaan wajar, yang bermaksud anda dapat menggunakannya tanpa izin pemilik hak cipta. Sebaliknya, menggunakan keseluruhan karya atau sebahagian besarnya tanpa izin, dianggap sebagai pelanggaran hak cipta. Jadi, sebagai contoh, jika perniagaan anda adalah laman web ulasan filem, menggunakan klip video pendek dan memberi komen adalah penggunaan yang wajar, tetapi memuat naik salinan keseluruhan filem ke laman web anda adalah pelanggaran hak cipta.

Dapatkan Kebenaran yang Sesuai

Hubungi pemilik hak cipta, jika anda telah memutuskan bahawa penggunaan bahan tersebut bukan merupakan penggunaan wajar, dan minta izin untuk menggunakan bahan yang dilindungi hak cipta. Semasa meminta izin, nyatakan dengan tepat bahagian kerja yang ingin anda gunakan dan adakah anda menggunakannya untuk tujuan komersial. Sebaiknya hantarkan permintaan anda melalui surat atau e-mel supaya anda mendapat jawapan secara bertulis untuk merujuk sekiranya berlaku masalah di masa hadapan.

Letakkan Notis Hak Cipta

Tulis notis hak cipta di suatu tempat pada bahan berhak cipta yang anda gunakan. Sekali lagi, jika anda menggunakan klip filem untuk tujuan komen, perhatikan di akhir ulasan anda bahawa klip tersebut adalah © pemilik hak cipta dan digunakan dalam penggunaan wajar. Sekiranya anda telah mendapat izin dari pemilik hak cipta, perhatikan bahawa bahan berhak cipta adalah © pemilik hak cipta dan digunakan dengan izin.

Petua

Penggunaan yang adil adalah sekumpulan panduan, bukan undang-undang yang keras dan cepat. Faktor-faktor tertentu akan menyokong kes penggunaan wajar anda; sebagai contoh, hanya menggunakan sebahagian kecil karya dan menambah komen anda sendiri. Yang lain, bagaimanapun, boleh memudaratkan kes penggunaan wajar anda, seperti menggunakan sebahagian besar pekerjaan dan mendapat keuntungan darinya.

Walaupun anda yakin penggunaan anda dilindungi oleh penggunaan wajar, pemilik hak cipta dapat mengajukan tuntutan pelanggaran hak cipta. Sebaiknya dapatkan kebenaran pemilik hak cipta sebelum menggunakan bahagian karya berhak cipta untuk tujuan komersial.