Cara Menghapus Kata dalam Dokumen PDF

Fail PDF berfungsi seperti dokumen akhir yang disusun dalam bentuk batu. Sebaik sahaja anda menukar ke PDF, semua pengeditan dan pembetulan diambil kira untuk dokumen yang sedia untuk dikongsi dan dibentangkan. Nasib baik, anda masih boleh membuat pembetulan kecil dan menghapus teks PDF setelah fail ditukar. Terdapat beberapa ketentuan, bagaimanapun, dan dokumen tertentu mungkin menyekat akses untuk membuat pengeditan.

Masalah Dengan PDF

Fail PDF semestinya mewakili versi terakhir dokumen yang diedit yang anda tidak mahu orang edit atau ubah. Seperti mana-mana bahagian teks yang penting, mencari kesalahan kecil setelah fakta itu biasa. Seluruh buku ditulis dan dijalankan melalui pengeditan yang intensif dan kesalahan ejaan atau kesalahan yang tersirat kadang-kadang tergelincir. Ini kelihatan tidak profesional jika anda tidak membuat pembetulan yang diperlukan.

Anda juga mungkin mahu membuang teks sensitif untuk digunakan dalam konteks yang berbeza, seperti membuat persembahan kerja ke kelas atau kumpulan individu lain di mana kata-kata kutukan dan kandungan tertentu tidak sesuai. Keupayaan untuk menyunting PDF sangat penting dalam keadaan ini.

Beberapa Penyuntingan Tidak Mungkin

Sebelum mencuba membuang teks PDF , anda mesti terlebih dahulu menentukan apakah fail tersebut dikunci. Juga, pertimbangkan kebenaran dan hak cipta tanpa mengira status fail. Sekiranya fail dilindungi hak cipta, menyunting dan mengubah teks tidak sah. Teruskan dengan berhati-hati dan pertimbangkan untuk hanya menapis teks daripada mengubah fail yang sebenarnya.

Anda juga boleh menghubungi pemilik hak cipta dan meminta izin untuk mengedit dokumen. Kebenaran bertulis adalah tugas yang memerlukan masa untuk memperoleh tetapi sekurang-kurangnya anda dilindungi secara sah. Sekiranya anda membuat PDF atau dokumen itu ada dalam kumpulan umum seperti perniagaan, penyuntingan dapat diterima dengan sempurna melainkan anda menukar nombor penting dan maklumat berkaitan dengan perniagaan tanpa kebenaran.

Mengedit dan Memadam Teks

Untuk mengedit PDF, anda memerlukan pengurus PDF seperti Adobe Acrobat atau pdfelement dari Wondershare. Anda mungkin membuat dokumen menggunakan salah satu program kecuali anda melakukan Save As yang sederhana dan memilih PDF dari program seperti Microsoft Word.

Di Adobe, lihat ke sebelah kanan di mana bar tugas menawarkan alat Edit Adobe PDF . Pilih alat dan cari teks yang ingin anda hapus atau edit. Klik pada teks dan hapus perkataan yang diingini. Adobe akan mengalihkan kembali teks yang tersisa untuk mengimbangi perubahan tersebut. Terus gunakan alat untuk melaksanakan pengeditan yang tinggal Simpan dan selesaikan.

Program pdfelement dari Wondershare mempunyai proses yang serupa. Anda cukup memilih Edit dari bar tugas dan klik pada teks di mana anda ingin melakukan pengeditan. Kotak teks akan muncul dan anda boleh menghapus perkataan, menambah perkataan atau membuat pengeditan asas pada teks anda. Prosesnya mudah dan dokumen juga akan mengimbangi pemformatan agar sesuai dengan suntingan.

Anda boleh mencari alat untuk kotak teks dalam talian untuk menghapus teks tetapi ciri penyesuaian automatik jarang menjadi pilihan melainkan anda mempunyai pengurus PDF khusus.

Meliputi Teks Sensitif

Terakhir, daripada menyunting satu perkataan, pertimbangkan untuk menutup perkataan dengan alat penapisan. Perkara ini sangat menarik apabila anda tidak mempunyai kebenaran untuk menyunting dokumen tetapi hanya ingin merangkumi satu atau dua perkataan yang sensitif.

Adobe menawarkan alat redact yang akan menutupi kandungan sensitif dengan tanda hitam. Perkara yang baik mengenai alat ini adalah keupayaan untuk menghilangkan tanda kemudian. Ia tidak kekal dan tidak mengubah dokumen.

Cukup pergi ke Alat , kemudian pilih Redact . Klik pada teks dan sesuaikan tanda sehingga perkataan itu diliputi. Simpan dan dokumen siap dibentangkan atau dikongsi.