Apakah Perbezaan Antara Plotter & Format Printer?

Kedua-dua pencetak format lebar dan pemplot membuat replikasi gambar beresolusi tinggi, tetapi kaedah pembiakan yang digunakan oleh kedua-dua jenis pencetak ini sangat berbeza kerana format fail, bahan dan materi pelajaran. Ploters bergantung pada format vektor, atau gambar yang dibuat dengan garis, sementara printer format lebar menggunakan fail raster, atau gambar yang dibina di grid dengan piksel.

Perbezaan Utama

Perbezaan utama antara perancang dan pencetak format adalah format fail. Ploters bergantung pada grafik vektor, sementara printer format menghasilkan gambar raster, juga dikenali sebagai bitmap atau piksel. Vektor membuat gambar dari titik ke titik yang dihubungkan oleh garis dan lengkung yang ditentukan secara matematik. "Setiap aspek objek vektor ditentukan oleh keterangan matematik," catat PCMag.com, termasuk "kedudukan nod, lokasi nod, panjang garis." Sebaliknya, gambar raster terdiri daripada rangkaian titik yang dipasang di lokasi tertentu pada grid segi empat tepat - gambar dicetak dengan merujuk pada lokasi tertentu dan berdasarkan nilai warna. Kerana pemplot bebas dari resolusi, vektor berskala dengan ukuran apa pun tanpa kehilangan kejelasan. Apabila gambar raster diperbesar, ukuran piksel semakin besar,menyebabkan penyelewengan gambar.

Sejarah

Drum plotter pertama dicipta pada tahun 1959. Ploter ini memegang satu pen dan dapat memetakan kepingan kertas hingga 11 inci. Pada tahun 1970-an, perancang adalah satu-satunya cara untuk menghasilkan semula gambar beresolusi tinggi dari komputer. Data dihantar ke mesin dengan pita magnetik. Pada masa itu, pencetak format hanya dapat menghasilkan resolusi 72 hingga 100 titik per inci, atau dpi. Pemplot pen, terutamanya digunakan untuk lukisan seni bina dan Reka Bentuk Komputer, atau CAD, meningkatkan resolusi grafik bersamaan dengan 1.000 dpi. Sama seperti pencetak laser, pemplot elektrostatik mencipta gambar monokromatik pada 400 dpi. Pada tahun 2013, teknologi inkjet digunakan oleh kedua-dua perancang mewah dan pencetak format.

Kegunaan

Ploters berfungsi paling baik untuk pembuatan tanda berwarna sederhana dengan vinil - perancang vinil menggunakan pisau dan bukannya pen. Pemplot juga lebih jimat dari pencetak format; namun, hanya satu warna vinil yang dapat dipotong sekaligus, jadi proses ini lebih memakan masa daripada menggunakan pencetak format. Pencetak format boleh menghasilkan semula gambar warna, bayangan, kecerunan dan elemen reka bentuk lain. Contohnya, sepanduk dan poster berwarna penuh sesuai untuk pencetak format, dan grafik berskala besar juga mendapat manfaat daripada pencetak format lebar.

Kos

Sehingga April 2013, kos pemplot berkisar dari pencetak mewah untuk pembuatan tanda sekitar $ 300 hingga perancang besar yang berharga lebih dari $ 5,000. Pencetak format, walaupun sama harganya, boleh sesuai untuk perniagaan anda jika anda menghasilkan banyak projek bercetak, menjimatkan wang anda dengan membolehkan anda mengimbas gambar untuk diterbitkan semula. Dengan perancang, sebaliknya, anda mesti menukar bahan anda ke format vektor sebelum mencetaknya.

Format dan Perisian Fail

Ploters boleh membaca fail dalam format DWG, CDR, AI dan vektor lain, sementara pencetak format boleh membaca format BMP, PDF, JPG TIFF. Perisian Plotter merangkumi Adobe Illustrator, Corel, Flexi dan CAD, sementara perisian untuk pencetak format termasuk Photoshop dan program penyuntingan gambar lain.