Cara Rangkaian QuickBooks Pro

Apabila lebih daripada satu orang memerlukan akses ke QuickBooks, bagikan pangkalan data QuickBooks di rangkaian anda. Salin pangkalan data ke folder bersama dan hadkan akses folder kepada pengguna yang dibenarkan menjalankan QuickBooks. Beli lesen QuickBooks baru untuk setiap pengguna dan pasang QuickBooks di komputer pengguna. Sekiranya komputer digunakan hanya untuk menyimpan pangkalan data, ia tidak memerlukan lesen QuickBooks.

Sediakan Perkongsian

1

Lancarkan Windows Explorer dan arahkan ke pemacu bersama di rangkaian untuk menyimpan pangkalan data QuickBooks. Klik kanan di tetingkap Explorer dan pilih "Baru" dan "Folder." Ketik nama untuk folder, misalnya, "QuickBooksData."

2

Cari folder semasa di mana pangkalan data QuickBooks berada. Klik dua kali untuk membuka folder, tekan "Ctrl-A" untuk memilih semua fail dan "Ctrl-C" untuk menyalin fail. Klik di dalam folder yang anda buat di rangkaian dan tekan "Ctrl-V" untuk menampal fail di folder baru.

3

Klik kanan folder baru dan pilih "Properties." Klik tab "Berkongsi" dan kemudian butang "Perkongsian Lanjutan". Klik kotak berlabel "Bagikan Folder Ini" dan masukkan nama yang akan digunakan untuk folder bersama.

4

Klik butang "Kebenaran". Klik "Tambah ...", pilih pengguna yang memerlukan akses ke QuickBooks dan klik "OK." Klik kotak berlabel "Kawalan Penuh" di lajur "Benarkan". Klik "OK." Tetapkan tahap kebenaran pengguna ke "Kawalan Penuh." Ulangi langkah ini untuk menambahkan semua pengguna yang memerlukan akses ke QuickBooks.

5

Berikan akses ke akaun pengguna sistem QuickBooks, QBDataServiceXX. Untuk menentukan "XX" yang betul untuk digunakan, tolak 2000 dari tahun edisi QuickBooks anda dan tambahkan 10. Contohnya, jika anda menggunakan QuickBooks 2013, tolak 2000 untuk mendapatkan 13 dan tambahkan 10 untuk mendapatkan 23. Berikan akses "Kawalan Penuh" kepada pengguna QuickBooks bernama QBDataService23.

6

Klik "OK" untuk menyelesaikan penetapan kebenaran. Laraskan jumlah maksimum pengguna serentak jika perlu dan klik "OK" dan kemudian "Tutup."

7

Klik komputer atau Komputer Saya untuk menyerlahkannya. Klik "Peta Rangkaian Pemacu" di bahagian atas skrin. Pilih huruf pemacu yang ingin anda gunakan untuk merujuk pangkalan data QuickBooks anda, misalnya, "Q." Klik "Browse ...", arahkan ke folder QuickBooks yang dikongsi dan klik "OK." Klik "Selesai" untuk memetakan pemacu.

Akses Buku Pantas

1

Lancarkan QuickBooks. Klik "Fail" dan "Buka" untuk membuka fail syarikat dari lokasi baru yang dikongsi. Ketik huruf pemacu yang anda petakan, diikuti dengan titik dua dan garis miring terbalik untuk menentukan lokasi, misalnya, "Q: \".

2

Klik "Fail," "Utiliti" dan pilih pilihan menu yang berlabel "Mula Hosting Akses Pelbagai Pengguna" jika muncul sebagai pilihan. Jangan pilih apa-apa jika "Berhenti Mengakses Akses Pengguna Banyak" muncul sebagai pilihan.

3

Klik "Syarikat" dari menu dan pilih "Siapkan Pengguna ..." Tambahkan pengguna dan berikan izin ke modul QuickBooks jika pengguna belum memiliki akun QuickBooks. Klik "Fail" dan "Tukar ke Mod Berbilang Pengguna" agar pengguna lain dapat mengakses QuickBooks.

4

Beli lesen untuk setiap komputer yang akan digunakan untuk mengakses pangkalan data QuickBooks. Pasang versi QuickBooks berlesen di komputer dan sahkan bahawa pengguna dapat menjalankan QuickBooks dan membuka pangkalan data syarikat.