Peranan Jabatan Sumber Manusia dalam Organisasi Perhotelan

Dalam industri perhotelan, salah satu kesukaran terbesar adalah pengekalan dan kepuasan pekerja. Reputasi menjadikan atau mematahkan perniagaan di industri perhotelan, dan dengan perkhidmatan pelanggan sebagai teras industri, pekerja berada di barisan depan. Ini menjadikan peranan sumber manusia penting bagi perniagaan industri perhotelan.

HR dalam Industri Perhotelan

Menurut Biro Statistik Tenaga Kerja AS, pengurus sumber manusia mengawasi pengambilan, wawancara dan pengambilan kakitangan dan berfungsi sebagai jambatan antara pengurusan dan pekerja. Dalam industri perhotelan, HR tidak hanya harus memupuk kumpulan bakat yang mahir dan berdedikasi, tetapi juga mempertahankannya dalam bidang pekerjaan yang menuntut.

Pengurus sumber manusia mengarahkan fungsi pentadbiran perniagaan. Walaupun memerlukan banyak yang lain untuk melaksanakan fungsi-fungsi ini, HR kelihatan menarik, memotivasi dan menempatkan pekerja di posisi yang paling sesuai. Apabila pekerja merasa senang dan bermotivasi, mereka memberikan tahap perkhidmatan pelanggan yang diinginkan yang diperlukan untuk kejayaan perniagaan.

HR dalam industri perhotelan memainkan peranan penting: HR membuat pekerja senang sehingga mereka dapat menjaga reputasi perniagaan yang baik dan membuat pelanggan senang dengan memastikan pekerja berkelakuan sewajarnya dan sesuai dengan kebijakan syarikat.

Cabaran HR Unik dalam Perhotelan

Kedudukan dalam industri perhotelan biasanya setiap jam dan bukannya gaji, menjadikan pengekalan pekerja sukar dipertahankan. Pekerja bekerja berjam-jam, termasuk malam, hujung minggu dan cuti. Selain itu, kedudukan yang dihadapi pelanggan hadir dengan pelbagai cabaran unik mereka sendiri.

Harus memenuhi permintaan tinggi dari perniagaan dan pelanggan - dan dengan tumpuan yang kuat terhadap perkhidmatan pelanggan - kedudukan ini melelahkan secara fizikal dan mental. Apabila perniagaan kekurangan pekerja, pekerja kehilangan kemungkinan fleksibiliti dalam penjadualan, yang menyebabkan kekecewaan dan kehancuran.

Merekrut Kakitangan Industri Perhotelan

Menarik pekerja mahir bermula dengan pengumuman jawatan. Pencalonan jawatan yang terperinci yang menyatakan kemahiran, pengalaman dan faedah jawatan yang diinginkan memastikan bahawa calon yang melamar memahami pekerjaan dan mengetahui sama ada kelayakan mereka memenuhi syarat.

Apabila menghadapi kekurangan, HR boleh mengambil pekerja bermusim di bawah program visa H-2B seperti yang diperincikan di laman web Perkhidmatan Kewarganegaraan dan Imigresen AS. Sebagai alternatif, pengurus sumber manusia dalam industri hospitaliti boleh beralih kepada agensi kakitangan untuk mendapatkan bantuan mengenai kekurangan mereka. Sebilangan pekerja ini boleh menjadi pekerja tetap di kemudian hari sekiranya mereka memenuhi jangkaan dan ada keperluan.

Moral dan Pengekalan Pekerja

Dalam industri perhotelan, penting bagi pekerja untuk bersikap profesional dan gembira kerana sikap mereka sangat mementingkan perniagaan itu sendiri. Tugas ini biasanya jatuh pada sumber manusia.

Menawarkan faedah yang baik dan mencadangkan insentif adalah tempat yang baik untuk memulakan. Potongan harga untuk perkhidmatan syarikat sendiri dan program pengiktirafan pekerja secara berkesan meningkatkan kebahagiaan pekerja di tempat kerja. Walau bagaimanapun, pekerja ingin mengetahui bahawa terdapat peluang pertumbuhan dalam perniagaan untuk kekal. Selain itu, mereka mahukan janji rancangan persaraan atau insurans kesihatan.

Program pembangunan profesional dalaman dan pengambilan dari dalam adalah cara untuk pekerja baru melihat masa depan dalam industri. Mempersiapkan pekerja untuk peluang kepemimpinan di masa depan dalam syarikat menunjukkan pekerja bahawa masa mereka bersama syarikat boleh menjadi pilihan kerjaya yang sesuai.

Menyatukan Pengurusan dan Pekerja

Sumber tenaga manusia dalam industri perhotelan sering menjadi penghubung antara pengurusan dan pekerja. SDM harus berusaha untuk menyederhanakan komunikasi untuk mengurangkan potensi kesalahpahaman dan kekecewaan antara keduanya.

Institut Amalan Terbaik menunjukkan bahawa menghapuskan silo maklumat di peringkat organisasi memungkinkan pengalaman dan pengetahuan tersedia, meningkatkan prestasi dan kepuasan pekerja.

Bayaran sangat penting untuk kepuasan dan pengekalan pekerja. HR harus memastikan bahawa gaji berdasarkan kadar pasaran serantau, dan membantu majikan menangani tip di bawah kod cukai persekutuan. Mengeluarkan bonus tunai untuk meningkatkan produktiviti adalah cara lain untuk meningkatkan kepuasan pekerja dalam industri perhotelan.

Sumber Manusia dan Tanggungjawab

Adalah penting bagi jabatan sumber manusia untuk memahami undang-undang pekerjaan negeri dan persekutuan untuk menjamin perniagaan itu mematuhi. Pekerjaan dalam industri perhotelan boleh membahayakan dan harus mematuhi kod keselamatan Pentadbiran Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (OSHA). Perniagaan yang tidak mematuhi kod keselamatan boleh menghadapi hukuman, denda dan tuntutan mahkamah.

Ini juga menjadi tanggungjawab HR untuk menyiasat tuntutan salah laku, memberikan tindakan tatatertib yang diperlukan, dan memastikan perniagaan mematuhi dasar toleransi sifar terhadap diskriminasi.

Selain itu, pengurus sumber manusia memastikan bahawa perniagaan mematuhi Akta Perhubungan Buruh Nasional seperti yang dijelaskan oleh Lembaga Perhubungan Buruh Nasional. Ramai pekerja sering menjadi anggota kesatuan. Tanggungjawab HR adalah untuk memastikan majikan tidak menghalang pekerja daripada menyertai atau mengambil bahagian dalam kesatuan pekerja. HR juga berperanan utama dalam rundingan antara pemimpin dan pengurusan kesatuan.