Komputer Berjalan Lambat Setelah Memuat turun iTunes Terkini

Perisian iTunes Apple memerlukan banyak sumber komputer. Komputer mempunyai jumlah memori sistem dan CPU yang terhad untuk menangani semua proses yang sedang berjalan. Sekiranya anda memasang versi terbaru iTunes Apple (atau mengemas kini perisian untuk menjalankan versi terbaru) dan komputer mempunyai sumber daya yang mencukupi, iTunes tidak boleh menyebabkan penurunan prestasi. Sekiranya komputer kekurangan sumber daya yang mencukupi, komputer mungkin mulai berjalan dengan perlahan dalam keadaan di mana komputer dapat berjalan dengan cepat.

Keperluan Sistem yang Lebih Tinggi

Menurut Apple, iTunes memerlukan pemproses 1-gigahertz dan memori 512 megabait. Walaupun komputer yang memenuhi keperluan sistem mungkin tidak mempunyai masalah menjalankan iTunes, hanya memenuhi syarat minimum tidak akan mencukupi ketika anda mula menjalankan program lain pada masa yang sama di komputer. Contohnya, menjalankan program yang memerlukan memori dan pemproses seperti program berasaskan Web, permainan dan perisian penyuntingan semasa menjalankan iTunes boleh menyebabkan kelambatan sistem.

Isu Peranti Mudah Alih Apple

Program AppleMobileDeviceService.exe yang dipasang dengan iTunes dikenali sebagai babi CPU. Program ini digunakan untuk mengenali peranti Apple yang disambungkan seperti iPhone, iPad dan iPod; ia berjalan di latar belakang tetapi tidak bernilai ketika tidak menyambungkan peranti. Untuk mematikan perkhidmatan, tekan "Windows Key + R," type "msconfig," tekan "Enter," pilih tab "Services", hapus centang kotak di sebelah "AppleMobileDeviceService.exe," klik "Apply" dan reboot komputer.