Perakaunan untuk Penyelenggaraan Kawasan Biasa

Memajak harta tanah seperti pejabat atau kedai adalah perbelanjaan bagi banyak jenis perniagaan kecil. Dalam beberapa kes, harta tanah ini mungkin berkongsi kawasan yang sama dengan perniagaan jiran lain di harta tanah yang sama. Perniagaan yang membayar untuk penyelenggaraan kawasan biasa, bersama dengan pengurus harta yang mengenakannya, mesti menjelaskannya dalam rekod kewangan mereka.

Ditentukan oleh CAM

Penyelenggaraan kawasan biasa, juga dikenal sebagai CAM atau perbelanjaan operasi, merujuk kepada wang yang dibayar oleh perniagaan ketika mereka menyewa harta tanah komersial untuk menampung perbelanjaan tertentu yang ditanggung oleh tuan tanah untuk mengurus kawasan umum. Penyelenggaraan kawasan biasa biasanya adalah bayaran tetap untuk setiap penyewa perniagaan yang ditambahkan pada harga sewa bulanan. Ini bermaksud bahawa perniagaan mesti mengambil kira kos penyelenggaraan kawasan umum yang akan datang apabila mereka menentukan sama ada ruang baru mampu disewa atau tidak.

Perbelanjaan

Untuk tujuan perakaunan perniagaan yang menandatangani pajakan komersial dengan klausa CAM, wang yang dibelanjakan untuk penyelenggaraan kawasan biasa adalah perbelanjaan operasi. Ini muncul pada penyata untung rugi perniagaan sebagai perbelanjaan dan pada penyata aliran tunai sebagai aliran keluar tunai. Perniagaan ini juga dapat menghapus biaya dari pajak akhir tahun, menggunakannya untuk mengelakkan membayar pajak penghasilan atas pendapatan hingga tingkat total perbelanjaan bisnis.

Hasil

Perniagaan yang menguruskan harta tanah dan mengenakan bayaran kepada penyewa untuk penyelenggaraan kawasan umum mesti mengambil kira pendapatan yang diterima dalam bentuk pembayaran CAM. Pendapatan ini dilaporkan pada penyata untung rugi pengurus sebagai pendapatan operasi. Ia juga harus muncul di penyata aliran tunai sebagai aliran masuk tunai, sementara wang yang dibelanjakan untuk benar-benar mengekalkan kawasan bersama muncul sebagai aliran keluar.

Kepentingan

Penyelenggaraan kawasan biasa adalah bahagian penting dalam menjalankan perniagaan, sebab itulah perniagaan dapat menanggungnya sebagai perbelanjaan operasi yang diperlukan. Di bangunan pejabat, perniagaan membayar CAM untuk menampung kos yang berkaitan dengan lorong, lif, lobi dan keselamatan bangunan. Perniagaan yang menyewa ruang di plaza membeli-belah membayar CAM untuk menutup tempat letak kereta, trotoar, pokok dan hiasan bermusim. Bayaran penyelenggaraan kawasan biasa berbeza-beza berdasarkan jenis harta tanah dan lokasi tertentu.