Sistem Operasi Vs. Maklumat Strategik

Sistem maklumat adalah sistem yang terdiri daripada teknologi --- terutamanya komputer --- pengurus data dan operasi dalam proses pengurusan. Dua jenis sistem maklumat adalah operasi dan strategik. Sistem ini sering digunakan dalam perniagaan yang sama, tetapi mempunyai beberapa ciri dan fungsi yang membezakan.

Orang Yang Disokong

Orang yang bekerja dengan sistem maklumat operasi biasanya adalah pengurus operasi. Pengurus ini mementingkan aliran aktiviti dan data harian. Sebagai perbandingan, mereka yang menggunakan sistem maklumat strategik cenderung menjadi pengurus peringkat kanan. Pengurus ini prihatin dengan bagaimana data dapat diterapkan dengan cara yang berbeza untuk kepentingan perniagaan dan mempunyai lebih banyak kawalan terhadap bagaimana operasi berjalan.

Peranan

Dengan sistem maklumat operasi, tujuannya adalah untuk mengesan aktiviti asas, dan juga transaksi asas yang berlaku sepanjang operasi. Penjejakan ini membolehkan pengurus menjawab soalan rutin seperti di mana inventori atau berapa jam pekerja bekerja. Dengan sistem maklumat yang strategik, tujuannya adalah untuk mengenal pasti tren dalam perniagaan sehingga pengurus dapat mengembangkan metode operasi baru yang dapat meningkatkan produktivitas, menghilangkan masalah, meningkatkan layanan dan hubungan pelanggan dan meningkatkan keuntungan. Sistem strategik melihat perubahan yang mungkin berlaku dalam perniagaan.

Ubah

Sistem maklumat operasi pada amnya tidak mengubah operasi, sebaliknya hanya mengumpulkan data mengenai operasi yang sudah berlaku atau di tempat. Namun, kadangkala mereka dihubungkan dengan kecekapan yang lebih tinggi, bergantung pada data yang dikumpulkan. Sistem maklumat strategik disediakan khusus untuk menentukan perubahan yang mungkin. Mereka selalu berkaitan dengan tujuan perubahan yang dikembangkan oleh pihak pengurusan.

Pokoknya

Sistem maklumat operasi cenderung menjadi sistem yang digunakan untuk mengumpulkan dan mengesan data, sementara sistem maklumat strategik cenderung menjadi sistem yang menggunakan data. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa tahap pertindihan antara sistem maklumat operasi dan strategik. Sebagai contoh, dengan mengesan jumlah penjualan, pengurus dapat menentukan tempoh tahun di mana lebih banyak pekerja mungkin bermanfaat dan mengembangkan rancangan untuk mengambil pekerja, membayar dan memberhentikan pekerja sementara dengan cepat.