Cara Membuat Pelabuhan pada Penghala Tanpa Wayar Linksys

Cisco menghasilkan rangkaian router Linksys berwayar dan tanpa wayar yang lengkap yang membolehkan perniagaan menghubungkan banyak komputer ke sambungan Internet jalur lebar, serta berkongsi fail dan pencetak di rangkaian. Walaupun mengkonfigurasi akses ke Internet atau rangkaian dalaman pada router Linksys agak mudah dan hanya memerlukan beberapa minit, mengatur akses ke komputer di rangkaian dalaman dari komputer jauh atau aplikasi yang dihosting dari jarak jauh tidak semudah itu. Untuk melakukan ini, anda mesti membuat port terbuka dan meneruskannya ke komputer yang ingin anda akses. Walaupun agak sukar daripada mengkonfigurasi penghala Linksys untuk akses Internet, anda boleh membuat port terbuka baru pada peranti dalam beberapa minit.

1

Buka penyemak imbas Web anda dan ketik "192.168.1.1" (tanpa tanda petik) ke bar alamat dan tekan "Enter." "192.168.1.1" adalah alamat IP lalai untuk router Linksys. Sekiranya anda telah menukar alamat IP lalai, masukkan nilai baru ke dalam bar alamat dan tekan "Enter."

2

Log masuk ke penghala dengan nama pengguna dan kata laluan pentadbir. Sekiranya anda tidak mengubah nama pengguna dan kata laluan lalai ketika anda menyiapkan penghala untuk penggunaan awal, masukkan "admin" untuk nama pengguna dan kata laluan. Tekan kekunci "Enter" atau klik "Log In."

3

Klik tab "Aplikasi & Permainan" di panel kawalan Persediaan. Perhatikan bahawa beberapa router Linksys yang lebih tua tidak mempunyai tab "Aplikasi & Permainan" di panel kawalan Persediaan. Sekiranya penghala model anda tidak memiliki tab "Aplikasi & Permainan", klik butang "Lanjutan", lalu klik "Meneruskan."

4

Masukkan keterangan untuk aplikasi yang akan menggunakan port terbuka baru. Sebagai contoh, jika anda perlu membuka port untuk mengakses aplikasi pelayan sembang di komputer pelayan rangkaian, ketik "Pelayan Obrolan" atau yang serupa.

5

Masukkan julat port untuk dibuka di "Samb. Medan Pelabuhan atau Pelabuhan Pelabuhan. Anda mesti memasukkan dua nilai port, walaupun anda hanya perlu membukanya. Sebagai contoh, jika Anda perlu membuka port 664 untuk menggunakan aplikasi pada salah satu komputer yang terhubung ke router, Anda akan memasukkan "664" di kedua "Ext. Medan Pelabuhan atau Pelabuhan Pelabuhan. Sekiranya anda perlu membuka port 664 hingga 674 untuk menggunakan aplikasi, masukkan "664" di medan pertama, kemudian ketik "674" di kedua.

6

Pilih protokol yang perlu anda gunakan dengan port terbuka dan aplikasi: TCP, UDP atau TCP dan UDP. Sebilangan besar aplikasi berasaskan IP menggunakan protokol TCP, tetapi ada yang menggunakan UDP dan yang lain menghendaki anda mengaktifkan kedua-dua protokol tersebut. Rujuk dokumentasi pengguna untuk aplikasi untuk menentukan protokol mana yang mesti anda gunakan dengan port terbuka.

7

Masukkan tiga nombor terakhir dari alamat IP komputer ke mana anda ingin merutekan data dari port terbuka pada penghala - iaitu, komputer sasaran. Bahagian pertama dari alamat IP, "192.169.1" sudah ada di sebelah medan kosong. Oleh itu, jika alamat IP komputer sasaran adalah "192.168.1.101," ketik "101" di lapangan.

8

Klik kotak di bawah label "Aktifkan", kemudian klik "Terapkan." Penghala Linksys membuka port atau rentang port yang dipilih dan merutekan data dari port atau jarak ke komputer sasaran di rangkaian.