Cara Menunjukkan Senarai Nilai dalam Sel di Excel

Fungsi senarai Microsoft Excel membolehkan anda memaparkan beberapa nilai yang berbeza dalam satu sel menggunakan bentuk menu drop-down. Apabila anda mengaktifkan menu, anda dapat melihat semua nilai dalam senarai. Walaupun senarai dapat digunakan sebagai kemudahan penjimatan ruang, daftar itu juga berguna dalam bentuk Excel ketika Anda ingin mempermudah kemasukan data atau membatasi pengguna ke entri tertentu. Anda boleh mengisi senarai anda dengan teks, nombor atau formula.

1

Buka lembaran kerja di mana anda ingin membuat senarai, dan kemudian buka lembaran kerja baru dengan mengklik "+" atau ikon lembaran kerja baru di bahagian bawah tetingkap.

2

Masukkan nilai yang anda mahu paparkan dalam senarai. Nilai harus dalam satu baris atau lajur pada lembaran kerja baru. Kembali ke lembaran kerja asal, dan pilih sel yang akan mengandungi senarai.

3

Pilih tab "Data", dan kemudian klik "Pengesahan Data" di bahagian Alat Data pada pita. Kotak dialog Pengesahan Data muncul.

4

Klik butang lungsur di sebelah "Benarkan", dan pilih "Senarai" dari pilihan. Pastikan kotak di sebelah "In-cell Drop-down" dicentang.

5

Klik di dalam medan "Sumber", dan kemudian beralih ke lembaran kerja yang mengandungi nilai senarai.

6

Pilih julat sel yang mengandungi nilai. Ketika anda memilih sel, alamat sel secara automatik mengisi medan "Sumber" di kotak dialog.

7

Klik "OK" di kotak dialog untuk membuat senarai. Excel mengembalikan fokus ke lembaran kerja asal, dan sel yang mengandungi senarai mempunyai butang lungsur baru. Klik butang untuk melihat senarai dan pilih salah satu nilai.