Contoh Kitaran Pendapatan Syarikat

Piawaian perakaunan perniagaan yang cekap adalah menyimpan rekod terperinci mengenai akaun belum terima. Salah satu bahagian dari proses perakaunan adalah kitaran pendapatan, kumpulan aktiviti perniagaan yang penting yang merekodkan transaksi dari penjualan hingga penerimaan pembayaran. Syarikat yang berbeza mengalami pelbagai langkah kitaran pendapatan, bergantung pada jenis perniagaan. Pada dasarnya, bagaimanapun, prosedur keseluruhan adalah sama. Kitaran pendapatan dimulakan dengan menyediakan produk atau perkhidmatan dan berakhir apabila invois dibayar penuh.

Penerbit Dalam Talian

Perniagaan Internet yang mengendalikan laman web yang menjual ruang iklan biasanya akan mengalami beberapa langkah yang berbeza dalam satu kitaran pendapatan. Sebagai contoh, pemeriksaan kredit pengiklan dapat diselesaikan sebelum mendekati dengan penjualan. Dalam kes di mana pengiklan menghubungi perusahaan Internet, cadangan untuk ruang iklan dan istilah kewangan mungkin diselesaikan semasa pemeriksaan kredit sedang diproses. Sekiranya diluluskan, pengiklan mungkin diminta menandatangani perjanjian yang menguraikan jadual penyisipan iklan dan syarat pembayaran. Setelah pembayaran diterima dan direkodkan, kitaran pendapatan selesai untuk penjualan ini.

Pengilang

Dalam perniagaan pembuatan, kitaran pendapatan bermula dengan produk siap. Sebagai contoh, jika JKL Corporation membuat widget dan mempromosikan widget tersebut melalui staf penjualan, jurujual boleh menghubungi calon pelanggan. Sekiranya jurujual mendapat pesanan, prosedur biasa adalah dengan memeriksa rekod syarikat untuk memastikan bahawa persediaan yang mencukupi ada di tangan. Kredit boleh dilanjutkan dan pesanan penjualan dibuat. Di syarikat yang lebih besar, pesanan kemudian akan dikirim ke pengiriman di mana jumlah widget yang sesuai diambil dari stok dan dikemas untuk dihantar ke pelanggan. Perintah penjualan, pengambilan dan pembungkusan kemudian boleh dipindahkan ke perakaunan di mana invois dibuat. Apabila baki dibayar dan membersihkan hutang piutang, kitaran pendapatan untuk penjualan ini akan selesai.

Industri Perkhidmatan

Perniagaan yang menawarkan perkhidmatan boleh melewati beberapa transaksi dalam kitaran pendapatan bagi sebuah syarikat pembuatan. Pertimbangkan, sebagai contoh, kepemilikan tunggal yang menawarkan perkhidmatan memasang paip dan memerlukan pembayaran sebelum pemilik perniagaan meninggalkan tempat kerja. Urus niaga dalam kitaran pendapatan hanya boleh terdiri daripada invois dan mencatat pembayaran dalam buku syarikat. Contoh lain perniagaan perkhidmatan dengan kitaran pendapatan yang disederhanakan ialah pendandan rambut di mana kitaran invois tidak diperlukan. Katakan pendandan rambut mempunyai harga standard untuk perkhidmatan tertentu. Perkhidmatan diberikan, pembayaran diterima sebelum pelanggan meninggalkan kedai dan kitaran pendapatan selesai.

Penyedia penjagaan kesihatan

Kitaran pendapatan beberapa industri perkhidmatan lebih kompleks. Sebagai contoh, pesakit mendapat perkhidmatan dari penyedia perkhidmatan kesihatan. Penangkapan caj, proses menerjemahkan perkhidmatan tertentu ke dalam bayaran yang dikenakan, dan pengekodan berlaku. Lawatan pejabat adalah perkhidmatan; bil untuk $ 100 mungkin menggambarkan yuran. Sekiranya pesakit menjalani ujian dan kerja makmal, prosedur ini perlu ditranskripsikan ke dalam "nombor kod perubatan sejagat" penyedia penjagaan kesihatan dan syarikat insurans menggunakan sinonim dengan prosedur. Dalam perniagaan perkhidmatan penjagaan kesihatan, tuntutan dapat dikemukakan terlebih dahulu kepada syarikat insurans untuk pembayaran, setelah pembayaran bersama dikumpulkan dari pengguna. Sekiranya penanggung insurans hanya membayar sebahagian daripada invois, selebihnya kemudian akan dihantar kepada pesakit untuk diambil atau dihantar semula ke syarikat insurans kedua.Penerimaan pembayaran mengakhiri kitaran pendapatan untuk kejadian tersebut.