Bagaimana Android Saya Tinggal di Landskap

Orientasi peranti Android anda beralih antara mod potret dan lanskap bergantung pada arah yang ditunjukkannya dan perisian yang sedang dibuka. Walaupun tingkah laku ini dapat mengganggu pengalaman yang sangat mengasyikkan, anda boleh menghalangnya dengan memasang perisian kawalan orientasi.

Kawal Putaran Skrin Anda

Pilihan orientasi dalam menu Tetapan membolehkan anda mematikan putaran automatik, tetapi peranti anda terkunci dalam potret dan bukannya mod lanskap. Sistem operasi Android menyokong mod landskap paksa, dan anda boleh menambahkan fungsi ini ke peranti anda dengan memuat turun perisian seperti Ultimate Rotation Control, Rotation Locker atau Rotation Lock Adaptive dari Play Store (pautan di Sumber).

Kunci Peranti Anda dalam Mod Landskap

Setelah memasang salah satu program percuma ini, Anda dapat mengunci layar dalam mod landskap dengan membuka perisian dan memilih "Landscape" dari menu Rotasi Layar. Pilihannya sama di setiap program, dan Ultimate Rotation Control menawarkan beberapa lagi ciri, seperti mengawal orientasi untuk program individu. Rotation Lock Adaptive juga memberi anda pilihan untuk mengunci skrin anda dalam mod lanskap terbalik sekiranya anda perlu memegang peranti anda terbalik.