Cara mengeluarkan cakera secara manual dari Apple Mac Mini

Pemacu optik biasanya merangkumi lubang jarum kecil yang cukup besar untuk memasukkan hujung klip kertas untuk mengeluarkan cakera keras kepala secara manual. Oleh kerana Mac Mini tidak termasuk ciri ini, anda mesti menggunakan kaedah lain untuk membersihkan ruang optik anda. Mengeluarkan cakera secara manual menggunakan salah satu kaedah yang disokong oleh Apple memastikan anda mengambil cakera tanpa merosakkan pemacu syarikat anda. Sekiranya anda masih tidak dapat mengeluarkan cakera setelah mencuba semua pilihan yang ada untuk mengeluarkan cakera, anda harus membawa Mac Mini ke Kedai Runcit Apple atau juruteknik komputer yang berpengalaman untuk mendapatkan bantuan untuk mengelakkan kerosakan pada pemacu optik.

1

Keluarkan item yang terdapat di atas Mac Mini anda. Pilih ikon "Disc" dan pilih menu "File" dan kemudian klik "Eject." Item yang diletakkan di atas komputer anda boleh mengelakkan cakera dikeluarkan.

2

Tutup aplikasi yang sedang menggunakan cakera. Kemudian tekan kekunci "Eject" atau tekan "F12" untuk mengeluarkan cakera.

3

Klik menu Apple, pilih pilihan untuk "Log Out" dan kemudian log masuk semula ke akaun anda. Cuba mengeluarkan cakera sekali lagi dengan menyeret ikon cakera ke Sampah.

4

Pilih menu Apple, pilih "Mulakan semula" dan tahan butang tetikus semasa komputer dimulakan semula. Cakera mesti dikeluarkan sebelum komputer anda menjalankan sistem operasi.